Egy esküvő megszervezésénél a legtöbb ember az egyediségre és a tökéletesre törekszik. Nincs ez másképp a meghívókkal sem, hiszen rendkívül fontos részei az esküvőnek.

Mielőtt bármibe is belekezdenénk meg kell határoznunk a meghívó stílusát, mely ennek tekintetében háromféle lehet: klasszikus, romantikus vagy avantgárd stílusú meghívó. A klasszikus meghívót letisztult formák, határozott geometria, elegancia, hagyományőrzés jellemzik. Ezzel szemben a romantikus meghívó gazdagon díszített, formailag kevésbé megkötött, szertelen és könnyed. Az avantgárd meghívó az egyediség, a különleges látvány jegyében készül. De ezek a formák bátran keverhetők.

Aki ügyes és nem szán nagyobb összeget rá, saját maga is elkészítheti meghívóját. Manapság nagyon szép papíráruk kaphatók a boltokban, és ha valaki ért a számítógéphez, esetleg a tervezéshez is, akkor az, valóságos remekműveket tud készíteni akár segítség nélkül. Ebben az esetben persze a legszemélyesebb, ha azokat saját kézzel írjuk meg. Ezt a megoldást viszont csak kisebb létszám esetén szokták megvalósítani, és persze feltétele ennek, hogy a vőlegény vagy a menyasszony kifogástalanul, gyöngybetűkkel írjon és nem utolsósorban egyenesen.

Ha már megvan a helyszín és az időpont, akkor érdemes mihamarabb elkészíttetni a szükséges meghívókat. Sokan kifejezetten az esküvő hangulatához, a majd ott uralkodó színekhez, hangulathoz választják a meghívót, de természetesen a klasszikus megoldások is nagyon sok hívet tudhatnak magukénak. Az esküvői meghívó választék minden korábbinál szélesebb, így abban mindenki találhat kedvére való stílust.

Ha az ízléses megoldásokról van szó, akkor általában elmondható, hogy a kevesebb néha tényleg több. Tökéletesen igaz ez akkor is, ha esküvői meghívó választásról van szó. Csipke rátétek, tüll, masni, mindenféle extrával ellátott darabok bőségesen megtalálhatóak napjaink kínálatában, de a tapasztalatok szerint sokan kifejezetten a hagyományos megoldásokat keresik.

Nem csak az esküvői meghívó stílusára érdemes kiemelt hangsúlyt helyezni, hanem az arra elhelyezett tartalmakra is. Ugyan tény, hogy a leginkább lényeges információkat mindenképpen el kell helyezni rajta, de a betűméret korántsem mindegy. Ha túl kicsik azok, úgy annak az olvashatóság láthatja kárát.  Természetesen fontos, hogy a helyszínek, időpontok mind megtalálhatóak legyenek a meghívón, de nem biztos, hogy fél órás lebontásban érdemes a programot itt ismertetni. Törekedjünk arra, hogy a valóban lényeges információkat helyezzük a meghívóra, természetesen a megfelelő formában, stílusban.

Ha valaki kreatív, és saját elképzeléseit szeretné megvalósítani, akkor annak nem gond az egyedi meghívó sem. Viszont vannak olyanok, akik szeretnék saját kezükbe venni a készítést, de nincs egy mintadarab, amiből ötletet meríthetnének. Ebben az esetben válasszuk az Internet nyújtotta nagyszerű lehetőségeket, ugyanis a szolgáltatók többsége már az internetre is feltette szebbnél szebb meghívóinak mintáit, úgyhogy csak annyi a dolgunk, hogy ellessünk egy nekünk tetszőt, és megvalósítsuk azt.

Amennyiben a számítógépes variációt választjuk, akkor először mindig rajzoljuk le papírra a tervünket, amelyen minden szerepel, aminek a meghívón is rajta kell lennie. Amíg csak a tökéletesítéssel foglalkozunk, addig ne pocsékoljuk a drága papírt, nyomtassunk inkább egy szimpla fehér lapra. Viszont azt számításba kell vennünk, hogy egy-egy betűtípus vagy szín, egy komolyabb minőségű papíron másként hat, mint egy sima fehér lapon. Ha már teljes mértékben meg vagyunk elégedve a vázlattal, elkezdhetjük a gyártást.

A vicces esküvői meghívók nagyon divatosan mostanság. Rövidek, lényegre törőek, humorosak, és nem csak a fiatalok számára ajánlottak. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy például a hőlégballon jegyre hajazó, retro hangulatú meghívók mellett inkább a fiatalok teszik le szívesen a voksot. Virágok, kis madárkák, színes rajzok és romantika minden mennyiségben- igen, ez a vintage, amely nem csak az öltözködés vagy a lakberendezés terén hódít, hanem az esküvői meghívók területén is.

A meghívókat érdemes már az esküvő előtt két hónappal kiküldeni a násznépnek, méghozzá úgy hogy a meghívó mellé egy másik kártyát is csatolunk, amelyen kikérdezzük a vendégeket. Egy esküvői meghívóra gyakran csak az esküvő dátumát, helyszínét, az ifjú pár nevét, valamint egy rövid idézetet vagy verset írnak rá. Pedig az esküvői meghívó ennél több is lehet. A második kártyát olyan kérdéseket tegyünk fel, amelyek segítenek az esküvő szervezésénél. Pl. kérdezzük meg a vendéget, milyen ételek szeret, hiszen ha valaki vegetáriánus, biztos, hogy nem fog a csirkepörköltnek örülni. Azokra is érdemes gondolni, aki pl. valamilyen betegség vagy fogyókúra miatt diétázik, vagy ha többen nem esznek húst.

    Mindenképp fontosnak tartom, hogy a meghívó tükrözze személyiségünket, és szerintem minél egyedibb az elképzelés és megvalósítás, annál nagyobb siker lehet az egész. Elő tehát minden kreativitással, rosszat biztosan nem alkothatunk, csakis olyat ami számunkra tökéletes.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!