A legtöbb párnak megvannak a konkrét elképzelései arról, milyen dekorációt szeretnének esküvőjükre, azonban annak megvalósítása már korántsem gyermekjáték. Kreativitás híján sokan nem merik vállalni az önálló kivitelezést, hanem inkább szakemberre bízzák a feladatot. Vannak azonban olyan merész egybekelni vágyó párok, akik igenis saját ötleteikkel teszik felejthetetlenné a „nagy napot”. Ha az utóbbi megoldást választjuk, akkor akár az Internetről is meríthetünk ötletet, hiszen rengeteg kreatív megoldással találkozhatunk, ráadásul sokat spórolhatunk rajta. Ha az Internet zavarosnak tűnik, akkor mindenképpen tanácsos szakember véleményét kikérni. Ő az, aki az információ-áradatból kiemeli azokat a lehetőségeket, amik kifejezetten passzolnak a mi stílusunkhoz és elvárásainkhoz. Persze ne feledjük el a násznép kívánságát sem, hiszen szemmel kell tartanunk a különböző korcsoportok igényeit is. Nem mindenki szereti a természet lágy ölén szervezett tanyasi esküvőket. Sokan pedig inkább az egy térbe zsúfolt embertömeget tartják visszatartó tényezőnek. Megbízott tanácsadónk minden szempontot figyelembe vesz, és az alapján segít a döntés meghozatalában. Lássuk mik is azok a témák, amikből kedvünkre mazsolázhatunk:

A legkedveltebb dekorációs témák
A romantikus stílus

A romantikus stílus, akárcsak a Vintage stílus nagyon eklektikus, hiszen rengeteg más stílus elemet hordoz magában. Egyfajta elvágyódás a régmúlt, az idilli hangulat felé. A stílus kedvelt elemei az ódon bútorok, finom anyagok, mint a csipke és a szatén. A virágdíszítés ebben az esetben elengedhetetlen a megfelelő hangulat megteremtéséhez. Ha romantikus hangulatot szeretnénk varázsolni, akkor kerüljük a kihívó színeket, inkább használjunk pasztell árnyalatokat (galambszürke, púderrózsaszín, krémszín, penészzöld, ibolya vagy tengerészkék). Egy-egy antik gyertyatartó gyertyával, vagy ütött-kopott lámpás mindig elfér a virágdekoráció között, ami még meghittebb, nosztalgikus hangulatot teremt lágyan pislákoló fényével.

A Vintage-stílus

A romantikus stílus testvére, azonban jóval több stílusirányzatot foglal magába, hiszen egészen az 1920-as évektől az 1960-as évekig tartó irányzatok egyvelegét képezi. Magában hordozza a kifinomult és pompázatos, illetve az egyszerű és puritán stílusjegyeket. A felhasznált dekorációs tárgyak antik, régies hangulatot sugároznak a vendégek felé. Ebben az esetben is a finom pasztell színek dominálnak. A csipke, a szalag, a porcelán, a naturális dolgok éppúgy beletartoznak az irányzatba, mint a kiegészítő növénydíszek.

A bohém, vagy hóbortos stílus

Ha egyedi és vidám esküvőt szeretnénk, akkor mindenképp érdemes ilyen stílusban elkészíteni a dekorációt. A színek köztudottan jó hatással vannak az ember szellemére, így miért ne merjünk vadabb és kihívóbb színeket vinni a szertartásba?! Külső helyszín esetében akár sátrakat is előállíthatunk. Dobáljuk szét a párnákat a fűbe és mindenki oda ül le, ahova szeretne. Itt nincsenek névtáblák, asztalszámok és megkötések sem. A hajba tűzzünk virágot, a fákra pedig színes szalagokat csavarjunk. Kinek ne lenne kedve egy délutáni piknikhez egy állófogadás helyett?! Egyszóval ebbe a stílusba aztán minden belefér, amit csak szeretnénk. Merjünk kísérletezni!

A rusztikus stílus

Vegyünk egy pajtát, töltsük meg viszonylag puritán asztalokkal és székekkel, az asztalokat díszítsük virágokkal és befőttesüvegekbe helyezett mécsesekkel és már meg is van a stílus, amit kerestünk. Ha igazán otthonos hangulatot szeretnénk elérni, akkor mindenképpen a rusztikus stílust válasszuk. Jellemzői a natúr színek, a kevés minta használata, a durva és a finomabb anyagok együttes felhasználása. Bátran vonjuk be a násznépet a dekorálásba, küldjük el őket is mezei virágot gyűjteni.

A természetes, azaz csupa zöld stílus

Manapság az egyik legkedveltebb stílusok egyike, hiszen a „vissza a természetbe”, azaz reneszánsz eszmét képviseli, a természet pedig köztudottan pozitív hatással van az emberekre, mivel frissességet, reményt, megnyugvást és megújulást hoz. A külső helyszínválasztás több okból szerencsésebb, mivel elég nagy a tér ahhoz, hogy a násznép kényelmesen elférjen, emellett a virág dekorációval sem kell sokat bajlódni. A főváros sajnos kevés lehetőséget nyújt az ilyen jellegű esküvők lebonyolításához, így érdemes kicsit messzebb merészkedni. Ráadásul vannak olyan cégek, akik kifejezetten vidéki esküvők megszervezésével foglalkoznak.

A dekorációhoz bármilyen növényfélét felhasználhatunk, akár pozsgásokat és kaktuszokat, fűszernövényeket és zöldségeket is, mert ebbe a koncepcióba aztán minden bele illeszthető. Nyugodtan kölcsön vehetjük a Vintage stílus elemeit is, mert jól passzolnak a naturális elemekhez. Hogy unalmas lesz-e az összkép, ha minden zöldben pompázik? A legkevésbé sem, hiszen gondoljunk csak arra a rengeteg árnyalatra, rengeteg formára, amivel játszani lehet. Merjünk a zöldekhez nyúlni!

Az esküvő kötelező elemei:
A virágok

A virággal való dekorálás elengedhetetlen része az esküvőnek és az azt követő fogadásnak. Életetrekelti a helyszínt és megteremti a megfelelő hangulatot, kihangsúlyozva a pár stílusát. A virágok adta dekorációs lehetőségeket számos módon fel tudjuk használni. Íme néhány ötlet:

Az esküvői csokor

A virágválasztás általában az esküvői csokor virágainak kiválasztásával kezdődik, hiszen merőben meghatározó szerepet képvisel. A csokrokat bízhatjuk virágkötőre, de mi is könnyen elkészíthetjük idényvirágokból. Ezek közül a legkedveltebb típus az úgynevezett Cascade. Az ez esetben kör alakú csokor virágai zuhatagként hullanak le minden irányból, így igen látványos hatást kelt.

Másik kedvelt stílus a kis bokréta, ahol csak egy szolid, kis virágcsokrot készítenek és kevésbé kihívó színekkel tarkítják. Ez a csokor könnyen kézbe fogható, nem nyomja el a menyasszony ruháját és kifejezetten jól áll a finom női kezekben. Ha mi magunk készítjük el a csokrot, akkor ügyeljünk arra, hogy színben és hosszúságban is hasonló virágokat válasszunk. Kezdjük a nagy, kiemelkedő szerepet képviselő virágok összekötésével, majd egészítsük ki csokrunkat a másodlagos, kiegészítő növényekkel, mint az örökzöldek vagy a rezgő. Használjunk megfelelő erősségű madzagot vagy szalagot, ami képes hosszú távon megőrizni a virágcsokor formáját.

A menyasszonyi csokor típusok közül talán a klasszikus virágcsokor a legszebb. Formája sosem tökéletes, itt-ott mindig kilóg egy piciny kacs, kikukkant egy-egy bimbó. A virágok színe eltérő, így friss mezei virágcsokor hangulatát keltik. Néha a rendezetlen hatás sokkal jobban érvényesül, mint egy tökéletesen megkreált kompozíció.

Ennek ellentéte az úgynevezett viráglabda. A menyasszony számára talán a legkényelmesebb megoldás, hiszen nem kell a csokrot kézben tartani, hanem szalag segítségével a karra helyezhető. Hasonlatos a kis női retikülökhöz, így nagyon bájos, kissé Vintage hatást kelt.

A legkülönlegesebb és legrendhagyóbb típus az úgynevezett kompozit csokor, ahol csak virágszirmokat használnak fel és a virágszirmok egy nagy virágot alkotnak. Minden egyes csokornak megvan a maga egyedi stílusa, alakja és a hozzá tartozó kiegészítők tárháza is meghatározott. Ha nem tudunk választani, akkor bátran kérjük ki virágkötő véleményét.

Virágszirmok

A korábban termékenységet szimbolizáló sziromszórás kifejezetten a koszorúslányok feladata, ámbár sokszor előfordul hogy a pár családjának egy-egy gyermek tagja vállalja a nemes feladatot. A gyerekek kifejezetten örülnek az ilyen jellegű tevékenységnek. A hagyomány szerint a szirmok a pár jövőjét egyengetik simává. Sajnos a sziromszórás sem a templomban, sem pedig a házasságkötő teremben nem megengedett, így marad az egyházi és polgári esküvő végére. Manapság az eredeti virágszirmok helyett már selyem szirmokat is használnak, de az sosem nyújtja azt a hatást, mint az illatos szirmok elhintése.

Az asztaldísz

A virágok rendelkeznek a hangulatteremtés speciális képességével. Bárhova is helyezzük őket, mindig sikert érünk el velük. Az asztalokra helyezett díszeknek természetesen passzolnia kell az esküvő hangulatához. Sosem szabad túlzásba esni, mert nem dzsungelt szeretnénk kialakítani, hanem sajátos belső hangulatot. A virágokat helyezhetjük vázában, vagy akár egy teljes szoborszerű kompozíciót is rendelhetünk. A díszeket a tökéletesség eléréséhez gyakran gyertyákkal vagy lámpásokkal egészítik ki.

A függő virágdíszek

A függő virágdíszek még a legsterilebb helyszínt és képesek pillanatok alatt valóságos tündérmesévé változtatni. Helyezhetjük őket akár a tánctér, akár az asztalok fölé, minden esetben eláll a lélegzetünk, ha feltekintünk rájuk. Arra viszont vigyázzunk, hogy a belógó virágok ne okozzanak balesetet, ne ételünkben kössenek ki. A virágokat a szakemberek fém keretekre vagy akár karikákra applikálják és így húzzák fel a tánctér, illetve vendégtér fölé. Fémszerkezetek helyett alkalmaznak még kosarakat és virágtartókat is, amibe cserepes virágokat helyeznek, vagy akár sima üvegpalackokat is, amik vázaként funkcionálnak. Virágfejekből akár még virágfüggönyt is készítenek, ha ilyen jellegű óhajunk támad.

Egyéb lehetőségek

Virágokat használhatunk még lugasok dekorálására, esküvői boltív díszítésére, padsorok kiemelésére, székek körbefuttatására vagy akár a tortánk ékesítésére is. Azt viszont ne feledjük el, hogy a virággal való díszítés sajnos nem olcsó mulatság, így időben írjuk össze az esetleges költségeket, hogy ne érjen minket meglepetés. Nem kell viszont méregdrágán megvennünk mindent, hiszen örökzöldeket és borostyánt mi magunk is gyűjthetünk az erdőben. Ráadásul választhatunk külső helyszínt is a rendezvény lebonyolításra, így nem kell plusz költséggel számolnunk. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy csak olyan díszeket használjunk fel, melyek illenek a helyszín szférájához, illetve akár az aktuális évszakhoz.

Esküvői asztaldísz

Az asztaldíszítés legfontosabb és egyben központi eleme az asztaldísz. Vannak, akik nem tulajdonítanak neki kiemelt szerepet, mivel az összes asztal ugyanazt a dekorációt kapja, így nincs megkülönböztető jelzés, azonban mégis fontos kiemelni, hogy különleges alkalomról van szó és vannak igenis kiemelt fontosságú szereplők, mint a házaspár vagy a házaspár családja. A központi asztaldísz ezt a hierarchiát kívánja tükrözni, illetve jelzi a házaspár násznép között elfoglalt helyét.

Az asztaldekoráció elkészítése könnyű munkának tűnik, mégis rengeteg dolgot kell figyelembe venni, mint pl. az asztalok méretét és alakját. A hosszú, vagy összefüggő asztalok esetében általában asztali futót szoktak alkalmazni, míg a kerek, különálló, 5-6 személyes asztaloknál inkább az asztalterítő használata elterjedt. Ez utóbbi esetben díszíthetjük az asztalokat különféleképpen is. Nagy asztalra arányosan nagy díszt helyezzünk, különben elvész a térben, viszont a kicsi asztalokat ne zsúfoljuk tele, mert a vendégek nem fognak elférni és a díszítés sem fog megfelelően érvényesülni. Minden esetben válasszuk az arany középutat.

Az asztaldísz esetében is kiemelkedő fontosságú a színválasztás. Mindig a színben és árnyalatban összeillő elemeket kombináljuk, így nem lesz közönséges a dekoráció. A díszítéshez használhatunk gyertyákat, lámpásokat, virágokat, piciny üvegbúrákat, vázákat, üvegpoharakat, uszadékfákat, gyümölcsöket, de még akár zöldségeket is. A gyertya kifejezetten passzol az esküvő hangulatához, mivel meleg fényével romantikus hangulatot teremt. Gyetyából választhatjuk az egészen apró, lágy fényű teamécseseket és úszómécseseket, illetve a gyertyatartóba helyezett, eleganciát sugárzó változatokat is. Ügyeljünk arra, hogy befelé égő gyertyákat válasszunk, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy a lecsöpögő viasz szétfolyik az asztalon, tönkretéve a dekorációkat. A gyermekek védelmében mindenképpen használjunk búrákat a gyertyák elszeparálására, nehogy baleset történjen. Az illatokra érzékeny vendégek miatt pedig vásároljunk illatmentes gyertyákat. A vázákkal is óvatosan bánjunk, hiszen egy szmokingos rendezvény inkább a kristályt, míg egy délutáni kerti party inkább a sima üveg vázákat követeli meg.

Esküvői tortadísz

Napjainkban a technika fejlődésével már sokféle változatban elérhetővé váltak a lézervágott tortadíszek. Jellegzetességük, hogy vagy a házaspárt ábrázolják, vagy valamilyen esküvővel kapcsolatos feliratot hangsúlyoznak ki, ilyen pl. a „Mr és Ms” felirat vagy a „Bride to be felirat”, vagy a „Bride and Groom” felirat. Manapság egyre jobban háttérbe szorulnak a klasszikus, párt ábrázoló marcipán figurák. A technikának és a 3D-nek köszönhetően már egyáltalán nem számít speciális kérésnek az sem, ha saját arcképünket szeretnénk a tortára. Minden megoldható, ha a házaspár vágyainak kielégítése a szempont. Ki ne szeretne felvágni valami egészen különlegessel a násznép előtt?! Természetesen a díszítéshez használhatunk élő- vagy művirágot, papírdíszeket és különböző szóratokat is. A kellékek tárháza határtalan, csak a fantáziánk szabhat határt.

Az ülőhelyek elrendezése és a névkártyák

Hacsak nem állófogadást rendezünk, számolnunk kell az ülőhelyek dekorálásával, megfelelő elhelyezésével is, melyhez érdemes előre elkészíteni az ülésrendet. A feladat korántsem egyszerű, mivel tekintettel kell lenni arra is, hogy ki kivel nem fér meg egy csárdában, hogy a családtagjaink a közelünkben lehessenek, hogy a gyerekek ne unatkozzanak, hogy senki se kerüljön takarásba, ne szoruljon háttérbe, ne ücsörögjön magányosan magában.

A házaspár általában külön asztalnál foglal helyet, ámbár manapság ez a hagyomány is megtörni látszik. Elsősorban a hely nagysága határozza meg, hogy milyen stílusban rendezzük el az asztalokat és ülőhelyeket. A házaspár elhelyezése után a családtagok ültetési rendje a legfontosabb, hiszen nem kerülhetnek a terem legtávolabbi sarkába, a pár közvetlen közelébe kell elhelyezni az asztalukat. Ha nem megoldható, hogy külön asztalnál foglaljanak helyet, akkor mindenképpen az asztalfőre kell kerülniük.

A násznép tagjainak elhelyezése azonban bárhogy történhet, ahogy a kedvünk tartja. Nincsenek szigorú szabályok és megkötések. A könnyebb eligazodás végett viszont érdemes ábrát készíteni az asztalok és székek elhelyezkedéséről és azon feltüntetni a vendégek nevét, így a vendégek célirányosan tudják elfoglalni ülőhelyüket és nem kóborolnak a teremben bizonytalanul. Az asztalokra ezen kívül készíthetünk név kártyákat is. Ezek készülhetnek lézervágott papírból, valamilyen állatfigurát ábrázolva, mint a kolibri, pillangó vagy gém. Készülhetnek plasztikból, akár egy névjegykártya. Tartalmazhatnak olyan megkülönböztető jelzést, ami csak egy konkrét ismerősünkre vonatkozik, így piciny játékot vihetünk az ültetési rendbe.

Székdekoráció, avagy párnák és szalagok

Mindenki ismeri a klasszikus széket bevonó szöveteket, amik igazán hasznosak, hiszen védik a széket a szennyeződésektől és sérülésektől, egyúttal borzasztóan unalmasak és elcsépeltek. Ha igazán különleges díszítést szeretnénk elérni, akkor nyúljunk inkább a különböző szalagokhoz és bátran használjunk növényi füzéreket, amivel körbeöleljük a székeket. A szalagokra húzhatunk gyöngyöket, rögzíthetjük őket Vintage brossokkal vagy speciális csomókkal is. Az organza, székeket összekötő szalag helyett választhatunk egészen különleges anyagokat is, mint a tüll, vagy a finoman leomló szatén. Ha bohém esküvőt szeretnénk, akkor vásároljunk különböző színű, rojtos párnákat, ha pedig inkább meghitt homogén hangulatot, akkor pedig válasszunk klasszikus törtfehér párnákat.

Menükártyák

Az „igen” kimondása mellet a másik legfontosabb esemény a szertartás utáni fogadás. A fogadást lebonyolíthatjuk szimpla felszolgált vacsora keretében, állófogadás keretében, vagy büféasztalos megoldás keretében is. Az utóbbi lehetőséget biztosít arra, hogy a vendégek jól teletömhessék pocakjukat és nem kell a kis gourmet adagoktól ódzkodniuk. A menüsort többféleképpen is a vendégek tudtára adhatjuk: a meghívóval együtt menükártyaként kiküldhetjük, vagy az esküvő helyszínén is kifüggeszthetjük. A kiküldést megelőz0ően nem árt valahogy megtudakolni a vendégektől, hogy rendelkeznek-e bármiféle ételallergiával. A büféasztalos megoldás tekintetében érdemes az ételek elé vagy fölé névtáblát helyezni, míg a felszolgált vacsora tekintetében inkább érdemes az asztalokra helyezett menükártyákat alkalmazni. A menükártyákat igyekezzünk úgy elkészíttetni, hogy stílusban passzoljanak a dekorációhoz.

Esküvői boltív

Az esküvői fényképek egyik elengedhetetlen alkotóeleme a boltív. Külső helyszínek esetében szinte elhagyhatatlan. Készülhet akár fából, melyre virágokat futtatnak fel, vagy fémből, melyre szalagokat csavarnak. Egyfajta naturális keretet ad a szertartásnak, olyan, mint egy élő oltár. Nem szabad  azonban túlzásba vinni a díszítését, mivel nem majálisra készülünk, hanem meghitt szertartásra.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!