A jegygyűrű manapság az összetartozást jelképezi.

Ha meglátjuk a metrón, az utcán, a közértben, akárhol, hogy valakinek az ujját jegygyűrű ékesíti, az jut egyből eszünkbe, hogy az illető szíve foglalt, hogy a párja ujján a viselt jegygyűrű párja díszeleg.

A jegygyűrű a világ egyik legtermészetesebb szimbóluma, ismereteink mégsem kielégítőek.

De mi is a jegygyűrű jelentősége és története?

„A gyűrű viselésének helye korántsem véletlenszerű, mivel ez az új képviseli a szívet. A jegygyűrű története az Ókori Egyiptomban kezdődik és napjainkban folytatódik.

Mindmáig az örök szerelem szimbólumaként van jelen, ám egyúttal a nő feleséggé való átalakulását is szimbolizálja.A jegygyűrű ajándékozásának és elfogadásának rituáléja mérföldkövet képez a pár kapcsolatában, illetve a család létezésében (a gyűrű elfogadásával egy új család alakul).

A gyűrű viselésének helye (bal kéz, gyűrűs ujj), korántsem véletlenszerű, mivel ez az új képviseli a szívet.


Ha a jegygyűrű, mint az eljegyzés szimbóluma időben változatlan maradt, ajándékozása sajnálatos módon számos változást szenvedett. Nem is olyan rég ennek az eseménynek különleges jelentőséget tulajdonítottak, ám napjainkban számos pár csupán egy újabb ékszer beszerzésévé alakítja ezt a momentumot.Így a jegygyűrű átadásának jelentősége egyre kisebb lett, míg a párok nagyrészt el is feledkeztek a gyűrű emocionális töltéséről.
A jövőben javasolt lenne, hogy a gyűrű kritériumainak kiválasztása mellet, a párok ne feledkezzenek meg a gyűrűt ajándékozó/elfogadó személy érzelmeiről sem.”


Mi a jelentősége hát a jegygyűrűnek?

Honnan származik? Egyáltalán honnan indult el? Milyen jelentése van napjainkban? A karikagyűrű egyik ismert jelentése a végtelenség, a kör, aminek se eleje se vége. Ezzel szimbolizálva a végtelen szerelmet és az összetartozást.  Honnan származik a karikagyűrű?

Kevésbé ismert történet, hogy a karikagyűrű valójából Egyiptomból származik. A Fáraó szerelme jeléül egy gyűrűt ajándékozott feleségének. Egyiptomból Nagy Sándor hozta el ezt a szokást és került Rómába a karikagyűrű majd vált a keresztény világ részévé is. A harmadik századtól a karikagyűrűnek már esztétikai jelentése is előkerült és ekkor már aranyból és ezüstből készültek. Az idő haladtával a karikagyűrű jelentése is folyamatosan változott. Kezdetben a férj tulajdonát jelképezte, majd később elkötelezettségét. A férfi a karikagyűrűvel biztosította, hogy elkötelezte magát a kiválasztott nő felé és nincsen szándékában megváltoztatni azt.

A karikagyűrű, mint az örök szerelem jelképe

Napjainkban a karikagyűrű a szerelmet jelképezi és az egymás iránti elkötelezettséget. Sokan gondolják úgy, hogy a házasság csak egy darab papír, de valójában sokkal többet jelent. A szerelem és a szeretet a legszebb dolog, ami két embert összetarthat. Problémák, nehézségek mindig vannak és lesznek, de ha ezeken együtt megyünk keresztül, kitartunk egymás mellett, akkor nem csak jelkép lesz a karikagyűrű viselése, hanem valódi igazság, amelyben képesek vagyunk összetartani, és kitartani egymás mellett.

Milyen szokások vonatkoznak a karikagyűrű viselésére?

A karikagyűrűt a jegyben járás idején, a bal kézen viselik a párok.  Az esküvő után pedig átkerül a jobb kéz gyűrűs ujjára. A legtöbb országban ez másképpen zajlik, mert a bal kézen hordott karikagyűrű mellett sok praktikus érv szól. Az emberek többsége jobbkezes, ezzel a kézzel fogja meg a kilincset, a szerszámokat,  így ha a bal kezünkön hordjuk sokkal kisebb erőhatásnak és kopásnak van kitéve. Férfiak esetében kézfogásnál is zavaró lehet a gyűrű, érdemes erre is gondolni.

Napjainkban a jegygyűrű kínálata igazán gazdag és minden igényt kielégítő lett. Megjelentek a szebbnél szebb fehéraranyba, vagy akár rozé aranyba foglalt gyémánt     karikagyűrűk.


Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!