A házasságkötés sokrétű feladatainak végrehajtásában a jegyesek általában segítségre szorultak. Az esküvő szokásköre miatt nem csak családi, hanem a baráti közösség támogatására is szükség lehet, mindenkinek megvan a tiszte, és ennek megfelelően a saját feladata. De mi is a dolga például a násznagynak? Az esküvő és a lakodalom “szereplőinek” feladatait tekinthetjük át cikkünkben.

A násznagy szerepe mára már kissé elhomályosult. Általában közeli rokon, esetleg a család közeli barátja.

Régebben: társadalmilag rendszerint kiemelkedőbb, vagyonosabb személy, vagy olyan tekintélyes férfi, a házasságkötés szokás körének szertartásmestere, aki részt vesz a házasság előkészítésében és megkötésében, a vagyoni kérdések rendezésében. Ő a megkérés, eljegyzés alkalmával a szóvivő, a lakodalomban a fontosabb szertartásos cselekmények vezetője. Rangját öltözetén viselt dísz, esetleg pálca jelezte. Utóbbi szerepéből újabban többet átvett a vőfély.

De ki is volt eredetileg a násznagy? És mi volt a feladata?

A násznagy házassági tanú, a → házasságkötés szokás körének fő tisztségviselője. Rendszerint műrokon vagy közeli rokon, esetleg a család közeli barátja, jó embere; társadalmilag rendszerint kiemelkedőbb, vagyonosabb személy. Differenciáltabb társadalomban olyan tekintélyes férfi, akivel a házasságra lépő függő helyzetben van (pl. gazdája, mestere). A házasságkötés szokás körének szertartásmestere, aki részt vesz a házasság előkészítésében és megkötésében, a vagyoni kérdések rendezésében. Ő a → megkérés, → eljegyzés alkalmával a szóvivő, s az elhangzott házassági ígéretek tanúja, a → lakodalomban a fontosabb szertartásos cselekmények vezetője volt. Utóbbi szerepéből újabban többet átvett a → vőfély. Rangját öltözetén viselt dísz, esetleg pálca jelezte. Kiválasztásánál vagyoni vagy társadalmi helyzete azért volt lényeges, mert értékes → nászajándékot adott a vőlegénynek, ill. a menyasszonynak, ill. sok helyen társadalmi támogatásra is számítottak tőle; szerepet játszott a fiatal házasok későbbi problémáinak megoldásában is.

Felkértek násznagynak? Húha! Viszont ha te nem így reagáltad le, akkor itt volna pár tipp, hogy tegyél eleget feladatodnak:

Ajánld fel a segítséged
Igen, alap dolog, de nagyon sokat jelenthet az ifjú pár számára, ha tudják, biztosan számíthatnak rád a szervezésben is. Attól nagy valószínűséggel nem kell félned, hogy végeláthatatlan feladat mennyiséget sóznak a nyakadba, de ha megkérnek valamire, segíts nekik.

Ne kritizáld, vagy poénkodj a házassággal
Az egyik legjobb barátod élete egyik legnagyobb lépését készül megtenni, így a „vége az életének” és hasonló jellegű megállapítások nem igazán az alkalomhoz illőek. Pláne, hogy ez jelentősen fokozhatja az esküvő miatti stresszt, a menyasszonynál is. Hidd el egyáltalán nem vicces ilyen helyzetben. Még, ha úgy is érzed, hogy te nem állsz készen az ilyen elköteleződésre, akkor se beszélj negatívan a házasságról. Mint násznagy a feladatod a vőlegény támogatása.

Ne halasztgass semmit
Az egyik legnagyobb hiba, amibe beleeshet ilyenkor az ember, hogy túl sokáig vár bizonyos dolgokkal. Például a beszéd írással. Nagyon rosszul fogod magad érezni, ha csak az utolsó pillanatban dobod össze és egy semmitmondó köszöntés lesz belőle a többiekéhez képest. Szánj minden feladatodra elég időt!

Vedd ki a részed a legénybúcsú szervezéséből
Persze a főszervezés a vőlegény tanújának a feladata, de a legénybúcsú elég nagy feladat ahhoz, hogy el kelljen a segítség. Elvégre a te pénzed is benne lesz a dologban és biztosan felejthetetlen estét szeretnétek szervezni a vőlegénynek. Gyűjts te is ötleteket, hogy mit csináljatok, helyeket, hogy hova mehettek. Egyről azonban ne feledkezz meg: a vőlegénynek kell magát a legjobban éreznie, így az ő stílusát, elvárásait kell figyelembe venni, nem a sajátodat!

Ellenőrizd magad!
Persze számodra is egy remek parti az esküvő, de mint a vőlegényhez közel álló személy, aki így egy kicsit osztozik a rivalda fényen, nem kezdhet féktelen tombolásba. Mielőtt megőrülsz, gondolj erre: Ne te legyél az, akire a vendégek azért emlékeznek, mert már a vacsora felénél kidőlt vagy valami gusztustalan dologgal sikerült „elkápráztatni” őket. Érezd jól magad, táncolj és örülj barátod boldogságának.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!