Nem szabad megfeledkeznünk a szertartás kiegészítő elemeiről sem! A divat évről-évre változik, ha nem is sokat, de mindig akadnak újdonságok, felkapott színek, formák, stílusok… A szertartás kellékeinek kiválasztásakor éppúgy követhetjük az aktuális trendet, ahogyan a menyasszonyi ruha, a vőlegény öltözéke és a többi kiegészítő vásárlása során. Idén elsősorban az egyéniség és a kreativitás az, ami számít: legyél egyedi, válassz nem mindennapi kiegészítőket.

Legyen szó sziromszóró kosárkáról vagy gyűrűpárnáról, a lényeg, hogy ne állj be a sorba! Miért ne lehetne a hagyományos fonott, szaténnal és organzával bélel kis kosár helyett egy fából vagy fémből készült edényke, amelyet akár Ti magatok is feldíszíthettek? Feliratokkal, szalagokkal és virágokkal könnyen izgalmassá, mutatóssá varázsolhatjátok!

A gyertyákhoz kapcsolódik egy fontos esküvői szokás, amely a templomi szertartás fontos része. Lényege, hogy a menyasszony és a vőlegény egy-egy gyertyával közösen meggyújtanak egy harmadik gyertyát, ami a két ember eggyé válását, közös jövőjüket szimbolizálja.

A gyertyákat elsősorban az esküvő stílusához, színvilágához, a menyasszonyi ruhához és természetesen az ízlésünknek megfelelően kell megválasztani. Fontos, hogy megmaradjon a harmónia és ne üssön el teljesen a gyertyák formája, illetve stílusa a menyegző többi elemétől.

Vannak párok, akik egyszerű, fehér szál gyertyát használnak, de választhatunk virágmotívumokkal, a pár díszes betűkkel írt monogramjával, strasszokkal, természetes mintákkal, esetleg élővirágokkal díszített, különlegesebb darabokat is!

Tipp: Az is nagyon mutatós például, amikor a menyasszony és a vőlegény szerelmespárt alkotó gyertyákat tartanak a kezükben. Sőt, manapság a gyertyatartók kapnak különlegesebb formát, kivitelezést, míg a gyertyák letisztultabb stílusúak!

Legyen szó a homokszóráshoz használt színes homokról vagy éppen a gyűrűtartóról, a lényeg, hogy ne állj be a sorba! Neked is lehet a hagyományos szatén kis párnácska helyett egy fából vagy fémből készült pici edényke a gyűrűtartó, amelyet akár Ti magatok is feldíszíthettek: felirattal, vésetekkel, színes szalagokkal, virágokkal könnyen izgalmassá, mutatóssá varázsolhatjátok! Egy különleges formájú, kivitelezésű darabbal sem foghattok mellé, ha illik a dekoráció többi eleméhez: funkcionálhat gyűrűtartóként egy sima porcelán tálka, egy kis fadoboz vagy fa szelet, kagyló, moha, picit fonott kosárka, könyv, stb. Engedjétek el a fantáziátokat!

Esküvői homok ceremónia

A homok ceremónia a polgári szertartás egyik közkedvelt része, amelyet általában gyertyagyújtás helyett, tengerparti, tóparti, vagy más, szabadtéren rendezett esküvőkre ajánlatos. A ceremóniához szükséges színes homokot és üvegcséket megvásárolhatjuk kimondottan erre az alkalomra készített, úgynevezett esküvői homok ceremónia szettben. Ha azonban le szeretnénk egyszerűsíteni, vagy éppen egyedibb megoldásra vágyunk, akkor megoldhatjuk mi magunk is: nincs másra szükségünk, mint három kisebb, áttetsző üvegvázára, illetve fél-fél pohár színes dekor homokra. A homok árnyalatát az esküvő dekorációjának színeihez igazítjuk, de maradhatunk a klasszikus fehér és barna/fekete párosításnál is. A világosabb szín a menyasszonyt, míg a sötétebb a vőlegényt szimbolizálja.

Folyadékceremónia, lakatceremónia

A homokszórás mellett választhatjátok például a ma már divatos folyadékceremóniát  vagy lakat ceremóniát esetleg  is választhatjátok.
A világban már elterjedt a lakatok elhelyezése a hidakra, külön erre a célra fenntartott helyekre. A lakat is szintúgy, mint a homok, a közös életet, az összefonódást, az összetartozást szimbolizálja.

Időkapszula

Abszolút egyedi és trendi ötlet, ha az esküvői vendégkönyv mellett egy időkapszuláról is gondoskodtok a Nagy Napon, amely nem csak számtokra, hanem a gyermekeitek és az unokáitok számára is megőrzi az esküvőtök minden apró emlékét, élményét. Időkapszulának kiváló lehet egy zárható ládikó, doboz vagy bőrönd, de akár egy nagyobb üvegváza vagy dunsztos üveg is, amelybe az esküvővel kapcsolatos, számotokra kedves tárgyakat, illetve a vendégek jókívánságait beletehetitek és megőrizhetitek. Ha szeretnétek még izgalmasabbá tenni a dolgot, akkor megkérhetitek a vendégeket arra is, írják le, hogy szerintük milyen jövő vár Rátok 15-20-40 év múlva. A nap végén pedig zárjátok le az időkapszulát, amelyet majd csak a 10. vagy 20. házassági évfordulón szabad kinyitni.

Gyűrűtartó párna

Természetesen választhattok klasszikus négyszögletű, szaténnal, lenvászonnal, csipkével, organzával, színes masnival ékesített gyűrűpárnát is – az esküvő stílusához igazítva. Azonban egy különleges formájú, színű vagy kivitelezésű darabbal sem foghatsz mellé, ha illik a dekoráció többi eleméhez – lehet ez egy sima porcelán tálka, egy kis fadoboz vagy fa szelet, kagyló, moha, stb.

Különleges pezsgős poharak

A pezsgő mindig is az ünneplés itala volt. A meghitt pillanatokat koronáztuk meg vele. A polgári szertartáson is pezsgővel koccintva mondunk köszöntőt, gratulálunk az ifjú párnak.  Erre a célra, a köszöntésekhez külön pohár dukál, lehet monogramos, feliratos, valami egyedi, amit életük végéig megőrizhetünk.

Esküvői lakat

Régóta kedves hagyomány, hogy a szerelmes párok egy közös lakattal pecsételik meg szerelmüket. A lakatokat úgynevezett lakatfalra helyezik, az országban és a világon számtalan helyen létezik már lakatfal. A hagyomány megjelent az esküvői szertartásokon: homoköntés vagy gyertyagyújtás helyett választhattok lakat ceremóniát vagy lakat szertartást.

Kétféle módon történhet: lakatoljatok össze kettő lakatot, az egyik a vőlegényt, a másik a menyasszonyt jelképezi, az összes lakatolás szimbolizálja, hogy életetek ezentúl összefonódik. A lakatolás után a kulcsot dobjátok el, adjátok oda szimbólikusan az anyakönyvvezetőnek megőrzésre, vagy szabadtéren engedjétek el héliumos lufin.

A lakat szertartás másik módja: lakatoljuk különleges zárba dupla, kulcsnélküli szív lakatot! A dupla szíves lakatokat többet nem lehet kinyitni, az örök szerelmet szimbolizálják.

Homoköntő

Homoköntő ceremónia kategóriában esküvői homok szertartásra találtok váza szetteket széles választékban illetve kiváló minőségű dekorhomokot sok-sok színben. Kínálatunkat úgy állítottuk össze, hogy a fővázák és az öntő vázák egy része tetszőlegesen variálható legyen, így egy-egy fővázához többféle alakú öntőváza közül választhattok.

Esküvői kötél

Esküvői kötelék szertartás (vagy kötél ceremónia) a polgári szertartás része lehet (gyertyagyújtás vagy homoköntés helyett formabontó alternatíva), a pár a ceremónián 3 db, különböző színű kötelet fon össze, az egyik szín a menyasszonyt, a második szín a vőlegényt, a harmadik szín pedig Istent (vagy az életet) szimbolizálja, a kötelék szertartás jelképezi, hogy az esküvő napjától életetek összefonódik.

Esküvői óra

A hagyományos gyertyagyújtás vagy homoköntő ceremónia helyett lehet választani különleges esküvői óra ceremóniát! A polgári szertartáson állítsátok az óra mutatóit az esküvőkötés időpontjára, majd helyezzétek be az órába az elemet, amely akkor elindul, ezzel jelképezve közös időszámításotok, közös életetek kezdetét.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!