Egy anya életében a legfontosabb és legemlékezetesebb pillanatok egyike az, amikor férjhez megy a lánya, vagy megnősül a fia. Ez szerencsés esetben egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, ami megkívánja az elegáns, és ünnepélyes öltözetet. Az örömanya ruha kiválasztása éppen ezért nagyon fontos feladat, így nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást.

AZ ÖRÖMANYA ALAKJA

A vásárlást megelőzően nem árt otthon átgondolni, hogy milyen fazonú vagy stílusú ruha áll jól az örömanya alakján. Mivel mindannyian elérő magassággal, súllyal, és arányokkal indultok neki a ruhapróbáknak (teljesen mindegy, hogy egy menyasszonyi ruha, koszorúslány ruha vagy örömanya ruha az, amit szeretnétek), fontos megnézni, hogy milyen alkat típusba tartoztok.

Alma alkat – Ha ebbe a típusba tartoztok, nagyobb melletek és hasatok van, a derekatok azonban nem hangsúlyos. Nagyon előnyösek az empire fazonú felsőrészek, melyeknél a mell alatti szabásvonal jótékonyan elfedi a hasat, illetve jó döntés lehet egy egyenes vonalú ruha, és a mély, V nyakkivágás, amely ellensúlyozza a széles felsőtestet.

Körte alkat – A körte alkatúaknak széles a csípője és vastag a combja, viszont lapos a hasa, és vékony a dereka. Ehhez az alakhoz remek választás egy A vonalú szoknyás darab, ami nem feszül a csípőre. Ha pedig a ruha felsőjével szeretnétek ellensúlyozni a csípőtöket, akkor válasszatok csónaknyakú ruhát!

Homokóra alkat – Ez az igazi álomalkat, tehát gyakorlatilag bármilyen ruhát választotok, nem nyúlhattok mellé. Azonban ha alacsonyak vagytok, kerüljétek a nagyon bő szoknyákat.

Vékony, filigrán alkat – Ha nagyon vékonyak vagytok, keskeny a csípőtök, és kicsi a melletek, akkor azt javasoljuk, hogy válasszatok egy szűk, testhezálló ruhát, akár sellőszabással. Egy mutatós stólával még elegánsabbá tehetitek a kiválasztott darabot.

molettebb hölgyeken előnyösebb az alakot lazán követő ruha, melyet lágy, lenge esésű anyagból varrtak. Ahhoz, hogy a ruha leplezze a plusz kilókat, fontos, hogy sehol ne feszüljön a testre. Ezért nagyon jó választás az A vonalú ruha, mély, vagy V alakú kivágással. Nem ajánljuk a szűk, testhezálló fazonokat és a merev anyagokat.

AZ ÖRÖMANYA RUHA SZÍNE

Mielőtt teljesen konkrét választ várnátok tőlünk, elmondjuk, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok az örömanya ruha színét illetően. Ahány ház, annyi szokás, ahogyan mondani szokták, ezért olyan széles skálán mozognak a ruhák, hogy nem lehet egyértelmű határok közé szorítani őket.

A fehér, a fekete és a piros sok családnál nem jöhet szóba, tekintve hogy ezeket a színeket nem illik viselni egy esküvőn, ám sok családban nem tartják ezt a hagyományt. Ezt érdemes egyszer közösen megbeszélni, és nem adódnak később félreértések. A fekete helyett szép lehet egy sötétkék vagy kicsit harsányabb kék szín, a fehér helyett pedig egy bézs árnyalat tuti befutó lesz. A karamell és a tejeskávé mindenképpen nagy kedvencek.

Az örömanyák többsége a nem túl feltűnő árnyalatokra szavaz, így nagyon népszerűek a pasztellszínek, a földszínek, illetve a bordó különböző árnyalatai. A fagyiszínek között általában nagy a választék örömanya ruha fronton, így egy szép sárga vagy pisztáciaszín is szóba jöhet.

ÖRÖMANYA RUHA VARIÁCIÓK

KOSZTÜM

A kosztüm olyan viselet, amely annyi lehetőséget rejt magában, hogy szinte bárki találhat magának olyan darabot, amely tökéletesen tükrözi a személyiségét és az ízlését.

Bár nadrágot ritkábban választanak egy esküvőre az örömanyák, de előfordulhat, hogy valakinek ez a szíve vágya. Éppen ezért fontos szem előtt tartani, hogy a nadrág szára, hosszúsága és fazonja kiemelheti az örömanya alakjának előnyös részeit, és elrejtheti azokat a területeket, amelyekről szívesen vonná el mások figyelmét. Ezen könnyen segíthet a kosztümkabát szabása is.

A szoknya esetében egy egyenes vonalú, hajszálnyival a térd fölött végződő darab szuper választás lehet. Majdnem minden nőnek jól áll, de széles csípő esetén egy “A” vonalú szoknya határozottan jobb döntésnek bizonyulhat.

KOMPLÉ

A komplé eredetileg olyan női ruha és kiskabát együttese, melyek azonos anyagból készültek. Napjainkban a klasszikus viselet mellett már modernebb formában is lehet ötvözni a két ruhadarabot. A ruha felett jól mutathat egy más anyagból készült, eltérő színű vagy mintájú blézer, ami készülhet akár csipkéből is.

Az ujja rövid és ¾-es is lehet, ezért azok az örömanyák is nyugodtan viselhetik, akik nem feltétlenül szeretnének ujjatlan ruhát viselni a nagy napon. A lényeg, hogy az anyagok, színek és minták harmonizáljanak egymással.

A blézer nagyon ügyesen variálható ujjatlan vagy rövid ujjú ruhával is. Ez különösen akkor érdemes szempont, ha a polgári szertartás mellett templomi esküvőre is sor kerül, illetve az örömanya ezt a ruhát fogja viselni a lagziban is. Fontos, hogy több helyszínen is jól funkcionáljon a kiválasztott darab.

RUHA

Ha nagyon szerencsések vagytok, konfekcióöltözetet is találhattok, de akár egyedi ruhát is varrathattok olyan anyagból és színből, ami a leginkább illik hozzátok. Esetleg egy megvásárolt darabot is át lehet alakítani. Egy profi varrónő remek tanácsokat adhat, hiszen nap mint nap menyasszonyokkal és örömanyákkal foglalkozik. Jól ismeri az anyagokat, és őszintén elmondhatjátok neki azt is, ha nem vagytok elég magabiztosak egy-egy olyan kivágáshoz vagy ruhahosszhoz, amit egyébként szívesen viselnétek.

Az egyéni igényeket, a testalkatot és az életkort mindenképpen vegyétek számításba keresgélés közben. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehetne az örömanya ruha minden életkorban elegáns, fiatalos vagy éppen trendi! A ruha kiválasztása közben tartsátok szem előtt azt is, hogy melyik alkat típusba tartoztok.

ÖRÖMANYA RUHA KIEGÉSZÍTŐK

Egy szép cipővel tovább lehet fokozni a összhatást, ez nem is lehet kérdés. A magassarkú cipőkvékonyabbá és hosszabbá varázsolják a lábakat. De érdemes szem előtt tartani, hogy ha nem készültök váltócipővel, akkor nagyon kényelmetlen lesz majd egy tűsarkúban tipegni egész nap.

 

Akik a szürke hétköznapokon nem járnak magassarkúban, azoknak egy 3-4 centis sarok kiváló választásnak bizonyulhat a szertartás és a lagzi közben. Egy lapos cipővel sem hibázhattok, bárki bármit mond. Nem kötelező a tűsarkú, a lényeg, hogy passzoljon a cipő a ruhához, legalább árnyalatában. Feketében, aranyban, és földszínekben is.

 

A gond az, sokszor úgy érzik nem elég csinosak egy elegáns ruhához. Na és? Miért kell 40 kilósnak lenni, egy szép ruhához? Szerintem senki sem várja el, hogy 40-50 fölött nádszál vékony derékkal éljen? És ha elfogadja önmagát, akkor a következő lépés, hogy találjon egy szép ruhát, amiben elkísérheti gyermekét az oltárhoz. Azt hiszem a mai rohanó világban ritkán van alkalma szépen kiöltözni. Mikor nem tenné, mint gyermeke esküvőjén. Ragadja meg az alkalmat.

 

Az örömanya ruha kiválasztásánál több szempontot kell szem előtt tartani. Figyelni kell, hogy harmonizáljon a menyasszonyi ruha és az esküvő stílusával, szem előtt tartva, hogy viselője milyen testformával rendelkezik. A ruha legyen egyszerű, de elegáns, néhány rafinériával kombinálva. A teltebb testalkatra, akinek a derékrészen van egy kis plusz, azoknak a 2-3 részes együttest ajánlom. Hiszen a derékban szabott kétrészes ruha sokkal jobban karcsúsít, mint az egész ruha. A kihasználhatóság szempontjából a több részes ruhát később jól lehet variálni. Az anyaga akár brokát, szatén, taft, szövet egyedivé téve csipkével, gyönggyel vagy Swarovski strasszal.

 

Az örömanya ruháknak nincsenek szabályai talán csak annyi, hogy ne teljesen fehér, és ne teljesen fekete színű legyen a választott modell. Ezeket az alapszíneket lehet kombinálni, de tiszta fekete vagy fehér öltözéket nem illik viselni. A kosztüm nagyon elegáns, de ha nem kedveli, akkor lehet egy alkalmi egész ruha stólával vagy boleróval. Ha nincs szoknyához szokva, akkor egy nadrágkosztüm is csinos és divatos.

 

Az örömanya és örömapa megjelenésére ugyanolyan hangsúlyt kell fektetni, mint az ifjú pár öltözékére. Ez Önnek is nagy esemény, egy meghitt pillanat. Ezért ne hagyja az utolsó pillanatra, hanem szánjon rá időt, hogy a nagy napon „csilloghasson ” gyermeke mellett. Az öltözéket az Ön méretére készítjük, hiszen mindenkinek más és más az alakja. Így mód van arra is, ha tetszik egy felsőrész, de más fazonú szoknyával szeretné, esetleg rövidebb vagy hosszabb változatban, vagy egy nadrággal.

 

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!