Az egyik legfontosabb ékszer az életünkben, nem más, mint a karikagyűrű. Kínálat az éppen hatalmas van, ezért nem gondolom, hogy akad olyan, aki nem találja meg a számára megfelelőt.

Budapesten hatalmas kínálat van karikagyűrű kapcsán. Mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, legyen az egészen egyszerű, elegáns, extra, különleges vagy teljesen hétköznapi. Jobbnál jobb üzletek és cégek állnak rendelkezésünkre ilyen dilemma kapcsán.

A karikagyűrű már ősidők óta egy olyan szimbólumként él a köztudatban, ami a soha véget nem érő szerelmet jelképezi. Manapság sokszor gondot okoz az eljegyzési és az esküvői gyűrű fogalma közötti különbség megfogalmazása, ami nem véletlen, hiszen két nagyon hasonló jelentésű, formailag mégis különböző ékszerről van szó. Egészen a 13. századig csak egy gyűrű létezett, amikor is a pápaság rendeletére kötelező volt várakozási időt tartani a lánykérés és az esküvői ceremónia között. Ennek az eseménynek a hatására született meg a karikagyűrű mellett az eljegyzési gyűrű is, amit az elköteleződést felvállaló férfi egyfajta ígéretként nyújtott át a szeretett nőnek. Ez az ékszer még ma is a szerelmespár házasodás szándékát szimbolizálja és rendszerint a hölgy ujjára kerül rá. Éppen ezért a hagyomány szerint a férfi választja ki az eljegyzési gyűrűt annak megfelelően, hogy a szíve választottjának milyen ízlése van.

Ez még a mai, modern korban is nagy fejtörést szokott okozni a leendő vőlegényeknek, de az egyre bővülő ékszerkínálat lehetővé teszi, hogy előbb vagy utóbb kiválasztásra kerülhessen a tökéletes darab. A karikagyűrű már magának a hivatalos esküvői ceremóniának az emlékére készül, amit az eseményt követően már nem csak a hölgy, hanem a férfi is az ujján visel. Ezek a gyűrűk rendszerint sokkal egyszerűbbek, mint az eljegyzési változatok, amik a különleges kőberakás és a bonyolult mintázat miatt meglehetősen feltűnőek. Az ókorban jellemzően vasból és bronzból készítették az ékszereket, aranyat csak elvétve használtak. Ezt a mai, modern technológiát alkalmazó ékszergyártókról már nem lehet elmondani, hiszen a legtöbb karikagyűrű aranyból vagy ezüstből kerül előállításra. A választék sokféleségét mutatja, hogy a kombinált ötvözetek és a rosegold árnyalatú változatok is szép számmal szerepelnek a kínálatban. Manapság szinte végtelen a lehetőség tárháza, hiszen már lehetőség nyílik arra is, hogy megálmodott karikagyűrűt a pontos paraméterek és jellemzők leírását követően szakember készítse el.

Napjainkban az újonnan házasodottak, akik követik a divatot, kezdték használni a gyűrűsujjukon a különböző gyűrűk kombinálásából összetett vékony gyűrűket. Céljuk legalább olyan látvány elérése volt, ami felveheti a versenyt egy nagyobb ékkővel rendelkező gyűrűvel. Hétköznapokon pedig, mikor nem feltétlenül a harsányság a cél, viselhetik a gyűrűket külön egymástól, mint mutatós és egyedi divatékszer.

Az egyediség szerelmesei könnyedén kitűnhetnek, hiszen a gyűrűk stílusa számtalan lehet. Csillogás szerelmeseinek lehetősége van apró ékköves eljegyzési gyűrűket kombinálni, különböző arany színekkel. De választhatunk színes ékköves vékony karikagyűrűket, melyeknél szintén variálhatunk az arany színével.

Mint ahogy mindennek, természetesen a gyűrűknek is van divatja. Az összes ékszert tekintve százalékosan mindig a sárgaarany a legkelendőbb. A platina még annyira nem terjedt el, mert túl drága, hatszoros ára van a nyers aranyhoz képest, és ebben még nincs benne az elkészítési díj. Ráadásul az utóbbi 1-2 évben emelkedett az arany ára is. Nagyon divatosak a drágaköves jegygyűrűk, általában a többség kér a gyűrűbe egy kis követ, még ha sima karikagyűrű is, nem nagy összeg, olyan 4-5000 forint egy másfél mm-es brill.

Nagyon fontos az ékszerek tisztántartása is. A használatukból  adódó fényvesztését házilag nagyon könnyű orvosolni. Mivel egy ötvös műhelyben a polírozást, polírozó gépre felszerelt forgó rongykoronggal végzik különleges polírozó paszták használata mellet ezért ez a verzió otthon nem alkalmazható legalábbis egyszerűen nem. Az újrafényezés  első lépése az hogy az ékszert, karikagyűrűt először óvatosan áttöröljük alkohollal, majd bársony rongy segítségével szárazra töröljük. Ezután úgy fognak csillogni mint újkorukban ha vattacsomóra rákent fogkrémmel segítségével átdörzsöljük őket. Arany nyakékeket, fülbevalókat magnézium segítségével is meg lehet tisztítani egyszerűen. Patikában beszerezhető magnéziumport szórjuk egy pohár vízbe és hagyjuk állni az ékszert a keverékben 24 órán át.

    A legfontosabb hogy ha a költségvetési keretünkből a lehető legtöbbet akarjuk kihozni, magyarul a legjobb ár/értékben szeretnénk karikagyűrűt beszerezni természetesen a minőség megtartásával akkor mindig mindenhol ugyan arra a paraméterű gyűrűre kérjünk árajánlatot! Ugyan olyan színű, szélességű, súlyú és karátszámú jegygyűrűt. Ha ez nem lehetséges, akkor kell a pénzkeretünk felső határa és arra kérdezzünk rá hogy ebből a keretből az általunk megadott karátszámmal és esetlegesen megadott gyűrű szélességgel hány grammos gyűrűt kapunk.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!