„Lakodalom van a mi utcánkban”, valahogy így hangzik az ismert nóta, amely minden jó esküvőn megtáncoltatja és megénekelteti a mulató, ünneplő násznépet. Miután az esküvői szertartás véget ér, és a vendégsereg túl van az ízletes vacsora elfogyasztásán is, a szórakozásé lesz a főszerep, indulhat a reggelig tartó tánc, éneklés és mulatság, vagyis egy jó esküvői buli. A megfelelően kiválasztott esküvői zenekar vagy manapság akár már esküvői Dj is lehet, az egyik legfontosabb eleme a lakodalomnak. Az esküvőn néha történhetnek kisebb, apró hibák, amire senki sem fog emlékezni, de ha a zene és a hangulat nem volt elég jó, az mindenkinek benne marad az emlékezetében. Ha nem jól választottak zenekart, akkor az a helyszínen már nem igazán javítható ki. Természetesen minden párnak másfajta gondolatai vannak az esküvői zene kiválasztásával kapcsolatban. Van, aki a régi hagyományokat tisztelve keres zenészt, és van, aki a mai trendekhez, divathoz alkalmazkodva igyekszik megtalálni a számukra megfelelő zenekart, lemezlovast. Természetesen sok tényezőt kell figyelembe venni. A legfontosabb döntés, amit legelőször meg kell hozni, hogy milyen zene szóljon az esküvőn. Azt is fontos eldönteni, hogy meddig tervezik maximum a lakodalom végét. Persze ezt a helyszín is meghatározza, de ezt nem árt leegyeztetni, mielőtt elkezdik a keresgélést. Utána lehet tovább gondolkodni.

Mindegyik döntés mellett és ellene is szólnak érvek, éppen ezért nem könnyű a választás. Zenekar vagy Dj, party-zene vagy lakodalmas, esetleg vegyesen legyen mindkettő?

Egy esküvői lemezlovas választása mindenképpen kevesebb helyigénnyel és költséggel jár. Átlagosan 100.000 – 250.000 Ft közötti jövedelmezésért biztosan találnak megfelelő esküvői Dj-t. Ehhez persze hozzájöhet még a benzin és útiköltség, valamint az étel és italfogyasztása egyaránt. Egy gyakorlott, felkészült, profi Dj, szinte bármilyen zeneszámot le tud játszani, bármely korosztály számára, amit a násznép megkíván. Előzetes egyeztetés alapján még össze is állíthat egy komplett műsortervet, amin bármikor tud változtatni, ha a hangulat úgy kívánja. Persze azért lakodalmas zenében is otthon kell lennie, hiszen egy menyasszonytánc alatt nem szólhat akármilyen zene. Persze ez is az ifjú pár ízlésére, kívánságára van bízva. Fontos, hogy legyen jó kontakt közte és a vendégek között, különben lőttek a jó hangulatnak.

Ellenben az élő zene varázslatos akusztikáját és hangulatát nem tudja visszaadni. Persze ehhez az is szükséges, hogy a zenekar profi és gyakorlott legyen, jól énekeljenek és értsék a dolgukat.

Esküvői zenekarok kiválasztásánál az egyik legfőbb szempont a helyigény felmérése. Hány fős a zenekar, milyen hangszereken játszanak, és mennyi helyre van szükségük ahhoz, hogy kényelmesen elférjenek, de a vendégeknek is kellő tere maradjon a tánchoz. Az is elviheti rossz irányba a hangulatot, ha nem férnek el, így nem tud egyszerre sok ember táncolni, pedig szeretne! Általában a táncparkettnek szánt részből szoktak kialakítani egy helyet a zenekar számára, éppen ezért ez egy nagyon fontos szempont a választásnál. Attól függően, hogy milyen létszámmal érkezne a zenekar, és milyen hangszereket hoznának, fel kell mérni, hogy milyen a hely akusztikája, milyen hangosításra és áramellátásra van lehetőség.

Körülbelül 100.000 – 600.000 Ft közötti összegért lehet találni zenekarokat, – hozzáteszem, hallottam ennél borsosabb árat is – és természetesen a plusz költségeket itt is hozzá kell kalkulálni. Egy zenekar választásánál is előre el kell dönteni, hogy milyen zenét játszanak. Itt megint csak bele kell kalkulálni, hogy minden korosztály számára szórakoztató és élvezhető legyen a zene, és folyamatos legyen a jó hangulat. Hiába az esküvő elsősorban az ifjú párról szól, de a jó hangulathoz kell, hogy a vendégsereg is jól mulasson. Készíthetnek egy gyors listát, ha van rá idejük és energiájuk, hogy melyik vendégnek milyen a zenei ízlése, amellyel közelebb kerülhetnek a jó döntéshez és a későbbiekben egy fergeteges hangulatú bulihoz.

Akár zenekar vagy Dj lesz a lakodalmas buli felelős, mindig nagy figyelemmel és körültekintéssel tájékozódni kell róluk, meg kell nézni a honlapjukat, a kommenteket, milyen rutinnal, mekkora tapasztalattal rendelkeznek a jó hangulat teremtésében egy esküvőt illetően. Jó ötlet lehet, bár ez elsősorban idő függvénye, ha személyesen is elmennek és megnézik őket. Milyen hangulatot tudnak teremteni egy buliban, mennyire szimpatikus a viselkedésük, mennyire közvetlenek, milyen a kommunikációjuk, megvan-e a varázsuk személyesen is. Gondolom, senki sem szeretne egy hamisan éneklő, mosoly nélküli zenekart vagy egy kellemetlen stílusú, mogorva lemezlovast az esküvőjére. Fontos, hogy az alkalomhoz illő módon legyen felöltözve minden zenész, hiszen mégiscsak egy elegáns rendezvényről, egy igazi ünnepről van szó. Ahhoz, hogy ezeket a dolgokat kiszűrjék, kell a személyes találkozó és a személyes kommunikáció is. Kell, hogy meglegyen a közös szimpátia, és a zenész számára ne csak a pénzről szóljon az egész esküvő, hiszen ez a várva várt nagy nap annak a két embernek a számára, akik hivatalosan is végleg összekötik az életüket ezen a napon.

Éppen ezért a zenekar vagy Dj kiválasztásánál nem szabad spórolni. Ellenben ennek függvényében nagyon megfontoltnak kell maradni, és figyelembe kell venni, hogy valaki miért olyan olcsó vagy éppen az ellenkezője, miért kér túlságosan sokat. Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legrosszabb, ahogy az sem garancia, hogy a legdrágább a legjobb az önök ízlésének. Utána kell járni, időt kell rá szánni. A jó zenekaroknál, lemezlovasoknál előfordulhat, hogy akár már egy évre előre is le vannak foglalva abban az időpontban, amikor önök szeretnék. Nem lehet elég hamar nekiállni a keresésnek, és ha már tudják a ceremónia pontos helyszínét és időpontját, akkor már csak fel kell keresni a kiválasztott zenészeket, meghozni a döntést és a várt napon jó hangulatban megkoronázni a ceremóniát.

Sok boldogságot és jó szórakozást kívánok!

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!