Pár éve újra divatos lett az esküvői sátor, sőt mondhatni, hogy most élik reneszánszukat a sátras esküvők. Természetesen megvannak az előnyei és a hátrányai is, nem biztos, hogy minden esetben ezt a megoldást érdemes választani. A legjobb, amit tehetünk, hogy alaposan utánanézünk a pro és kontra érveknek, majd mérlegeljük, hogy egyáltalán nekünk való-e a sátor. Szerencsére ma már a különféle rendezvény sátrak sokasága áll az érdeklődők rendelkezésére különféle felszerelésekkel, extrákkal, a szivárvány minden színében. Tévedés azt hinni, hogy a sátor kényelmetlen, sötét, katona zöld rettenet. Mi most pontokba szedve összegyűjtöttük, hogy mit nyerhetsz vele, ha mellette teszed le a voksod.

Talán az egyik legnagyobb előnye az esküvői sátornak a helyszínválasztás szabadsága. Szép termek közül lehet választani úgy a nagyobb városokban, mint vidéken, de ha az a terem nem ott van, ahová te megálmodtad a nagy napot, esetleg épp foglalt azon az időponton, amikor neked kell, akkor minden hiába. A sátrakat ellenben szinte bárhol fel lehet állítani és bármikor, így lehet tóparti esküvő, megtarthatjátok a rendezvényt azon a téren, ami fontos számotokra, egy belvárosi udvarban, ami kedves emlékeket őriz, de egy mesés, virágokkal teli mezőn, messze minden zajtól. Sátrat bérelni mindig lehet, csak arra ügyelj, hogy szép, karbantartott darabot válassz, ami nem ront bele az idilli képben.

Nem csak a helyszín ad szabadságot, ha esküvői sátorról van szó, hanem bizony az időpont is. Különösen vidéken kevesebb olyan terem van, melyek közül lehet választani, melyek megfelelnek az elvárásoknak. Ha mégis sikerül, akkor figyelembe kell venni, hogy az esküvők legnagyobb része nyárra koncentrálódik. Pontosan ezért nem ritka, hogy egy-egy helyszínt legalább egy évre előre le kell foglalni. Ha ez módunkban áll, sajnos még akkor is kicsi az esély arra, hogy pont azon a hétvégén legyen szabad a hely, amit mi szeretnénk. Sátorbérlés esetében egyszerűbb dolgunk van, hiszen arra a napra béreljük ki, amit mi választunk.

Ha már kiválasztottuk, hogy hol és mikor legyen a nagy nap, akkor jöhet az esküvői sátor kiválasztása. Szerencsére a sátor méret dolgában is igazán rugalmas. Ha szűk körű, meghitt esküvőt szeretnénk, akkor kisebb, 50 személyes sátrat bérelhetünk, ha viszont egy egészen komoly, több száz fős lakodalmat álmodtunk meg magunknak, akkor egy nagyobbat választhatunk. Előny még, hogy ha tudjuk hány fős vendégsereget várunk, akkor utána a tánctér, a zenekar, a bárpult számára hagyott helyet is meggondolhatjuk kedvünk szerint. Ha nagyobb teret akarunk hagyni ezek számára, akkor nagyobb sátrat béreljünk.

Amikor teremben tartanak egy-egy lakodalmat vagy más eseményt, akkor ott adott a berendezés, a bútorzat, a hely stílusa. Így, ha találunk is termet olyan helyszínen és abban az időpontban, ami megfelel számunkra, akkor sem biztos, hogy az tetszeni is fog nekünk. A sátor viszont teljesen saját egyéniségünkre szabható, olyan stílust alakíthatunk ki, amilyet mi akarunk. A berendezés, a világítás, a mennyezeti dekoráció mind-mind tetszés szerint választható. Ha épp jó idő van az esküvő napján, akkor akár a sátor oldalfalait el is lehet hagyni és élvezhetjük a környezet adottságait. Táncolhatunk a csillagos ég alatt és mégsem szakad a vendégsereg két részre, mint ahogyan egy teremben gyakran előfordul, ha például sokan kimennek egy kicsit a friss levegőre és ott maradnak beszélgetni.

Ha nem szereted a megszokott dolgokat vagy csak szeretnéd kiélni a kreativitásod az esküvőd alkalmával, olyan élményt és emlékeket szeretnél, ami hozzátok kötődik és nem hasonlítható máshoz, akkor a terem talán nem a legjobb választás számotokra, hiszen a vendéglátóegységek kínálata a legtöbbször sablonra épül. A násznép tagjai már nagy valószínűséggel voltak hasonló helyen, tapasztaltak hasonló berendezést, felszolgálást, díszletet. A legtöbb, amit tehetsz, hogy az asztali dekorációt kedvedre formálod. Ellenben egy esküvői sátor egyénileg formálható, teljesen elrugaszkodhatsz a megszokottól.

Egyre trendibb dolog hazánkban is szabadtéri esküvőt tartani. Eddig javarészt ilyet csak az amerikai filmben láthattunk. Az vitathatatlan, hogy a szabadtéri mulatságnak különleges hangulata van és biztos, hogy nem megszokott, kommersz megoldás. Ellenben a szeszélyes időjárási viszonyok miatt nagyon bátor vállalkozás. Ha legalább egy kisebb esküvői sátrat állítunk, akkor oda be lehet menekülni egy hirtelen jött nyári zápor elől, esetleg aki nem bírja a tűző napsütést, az elvonulhat a sátor árnyékába, de egy szelesebb idő esetén is jó szolgálatot tesz. Egy szó, mint száz, ha a helyszín és időpont választás szabadságához ragaszkodunk, de ugyanakkor fontos számunkra a biztonság, akkor a sátor jelenti a megoldást.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!