5 tipp az ültetési rend összeállításához

Az esküvői vendéglista összeállítása mellett a másik dolog, ami nehézséget szokott okozni, az az ültetési rend. Ha mindenki kívánságát figyelembe vennétek, 60 főt lehet, hogy 25 asztalhoz kéne szétültetnetek, azonban az esküvő rólatok szól, nem a vendégekről. Bár néhol ajánlják, hogy ne bajlódjatok ezzel, mindenki üljön oda, ahova akar, én a lelki szemeimmel egy abszolút fejetlenséggel, kavarodással és össze-visszasággal induló vacsorát látok. Arról nem is beszélve, hogy előfordulhat, hogy az egészen közeli rokonaid későn érnek be a terembe, és tőletek legtávolabb találnak csak helyet, vagy a nagymamádnak a leghangosabb barátaid mellett marad egy üres szék. Szóval bármennyire is kötetlen, inkább kezdjetek neki annak a rettegett ültetési rendnek!

  1. Csoportosítsátok a vendégeket: menyasszony közeli rokonai, távolabbi rokonai, barátai, és egyéb vendégei. Ugyanígy a vőlegényre vonatkozóan is. A rokonokat nem szerencsés vegyíteni, a barátokkal viszont már lehet sakkozni, bátrabban lehet társítani őket.
  2. A helyszín paramétereit, adottságait tekintve határozzátok meg, hogy melyik formális ültetési rendet választjátok (U alakú, körasztalos, E alakú, T alakú). Jó, ha elmentek a helyszínre, leméritek a termet, az asztalok méretét is, hogy még véletlenül se számoljátok el magatokat az ülésrend összeállításakor. Jó, ha egy tervrajzot is készítetek, hogy a különböző (beszámozott) asztaloknál minden széknek meglegyen a leendő tulajdonosa. Fontos még tudni, hogy körasztalos elrendezésnél 6-8 fős asztalok az ideálisak.
  3. Elsőként azt kell eldöntenetek, hogy ti hol fogtok ülni, azaz hol lesz a főasztal. Régi hagyományok szerint az ifjú pár a főasztal közepénél ül, mellettük a párjuk szülei, és az asztal két végében a tanúk. Na most… természetesen nagy megtiszteltetés, ha felkérsz valakit tanúnak, az már viszont kellemetlen lehet, ha elválasztod őt a párjától, csak azért, hogy a szokásoknak megfelelően a főasztalhoz ülteted őt. Illetve ha te a saját anyukád vagy apukád mellett akarsz ülni, akkor mellettük ülj. Nem szabad mereven kötődni ezekhez a kőbe vésett szabályokhoz, fő, hogy jó legyen a hangulat, és hogy ti jól érezzétek magatokat – akkor a násznép is jól fogja. Ha például ti csak ketten szeretnétek a főasztalnál ülni, abban sincs semmi kivetnivaló. Ezt egyébként főként azok a párok szokták választani, akik valamelyikénél (vagy mindkettejüknél) a szülők elváltak és felmerül a probléma, hogy vajon jó ötlet-e őket válás után egymás mellé ültetni, plusz az új párjaik ezalatt hol foglalnak majd helyet. Ezek valóban olyan problémák, amiket muszáj orvosolni, ha máshogy nem, a „ketten a főasztalnál” megoldással.
  4. Az idősebb korosztályt nem érdemes a zenekar és a táncparkett közelébe ültetni, a fiatalokat, baráti társaságokat viszont kifejezetten ajánlott, hiszen valószínűleg ők lesznek azok, akik először felpattannak táncolni, és akik legkevésbé és legkésőbb fáradnak el. Az idősebbek szívesen beszélgetnek és néha-néha kifáradnak 1-2 retro zenére (na persze van olyan, hogy az 50 feletti korosztály letáncolja a huszonéveseket, de egyébként vacsora után már úgyis vándorol a vendégsereg a teremben, szóval ennek a azt követően nem lesz nagy jelentősége).
  5. Ha van rá esély, a családon belüli esetleges konfliktusokat is vegyétek figyelembe (saját érdeketekben), azaz ne ültessétek Joli nénit és Manci nénit egymás mellé, akik 15 éve nem állnak szóba egymással, mert az ilyenekből semmi jó nem fog kisülni. Ha megoldhatatlan, hogy külön asztalokhoz kerüljenek, legalább az asztal két végébe kerüljenek úgy, hogy minimum 1-2 ember legyen közöttük.

Ha szeretnél másban is tájékozott lenni, akkor keress meg minket, vagy olvasd el cikkeinket, amiben segíteni próbálunk Téged, hogy összeszedettebb légy az esküvőd napjára.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!