A jegyesoktatás lényege a házasság előtti időszakban lelkipásztorok vagy házassági tanácsadók által nyújtott segítség. Az életre szóló házasság két felnőtt ember legnagyobb története. Az, hogy hogyan írják ezt a történetet, a két szereplőn: a nőn és a férfin múlik.

Segít felkészülni az esküvőre, az esküvő utáni házasélet időszakára. Sok embernek van szüksége ilyen típusú segítség nyújtásra, ugyanis ahogy a mondás is tartja: „A házasság egy életre szól.” Az esküvő szervezése és a boldogító igen kimondása korántsem készít fel arra a valóságra, amit házaspárként élnek majd meg. Ez egy olyan új szituáció, amibe bele kell szokni, amit a leendő férjnek és feleségnek egyaránt meg kell tanulni – többek között ebben segít a jegyesoktatás is. Nem egyszerű olyan döntéseket vagy épp kompromisszumokat hozni, melyek mindkét fél igényeit kielégítik és amitől senki nem érzi magát rosszul a szerepében. A házassági tanácsadó feladata, hogy bizonyos szituációkon, kérdéseken keresztül szemléltesse, egy csapat vagytok, illetve egyúttal irányítania is kell, ha úgy érzi, valahol fennakadás van a kommunikációban.

A következő témakörökkel kell számolni: ön- és társismeret, személyiségek összecsiszolása, kommunikáció egy kapcsolatban, konfliktuskezelés a mindennapokban, pénzügyek, szabadidő eltöltése, szexualitás, a szülői szerep és a férj-feleség szerepe, illetve az érzelmek kifejezése. Nagyobb arányban választják a házasságot kötő emberek a templomi jegyesoktatást, ami általában katolikus vallású. A jegyespár az esküvő tervezett időpontja előtt pár hónappal jelentkezzen a helyi lelkészi hivatalban időpont- és adategyeztetésre

. Ezt követik a helyi lelkésszel folytatott beszélgetések, amelynek nincsen szigorúan kötött rendje. A beszélgetés legtöbbször az esketési liturgia megbeszélésével kezdődik és a jegyespárról szól: arról a szerelemről, amelyet egymásban és egymás által megtaláltak. Mi az, ami fontos számukra a házastársi kapcsolatban és mit várnak egymástól, mint házastárstól? Hogyan alakítsák közös életüket? Hogyan neveljék gyermekeiket? Hogyan ápolják baráti és rokoni kapcsolataikat? Mit jelent a keresztény házasság? Az esküvői liturgiáról, a közös életút stratégiáiról, a keresztényként megélt családi közösségről folyik beszélgetés. A jegyesoktatáson elhangzottak nem kerülhetnek nyilvánosságra a lelkipásztor által, minden bizalmas információ a templomban marad, a lényeg, hogy minden feltett kérdésre őszinte választ adjon az érintett házasság előtt álló páros.

Nagyon fontos dolog manapság a jegyesoktatás, hiszen egyre kevesebb a stabil lábakon álló házasság, az esetek többségében a házasság válással ér véget. A jegyesoktatás segít még jobban megismerni a párodat, elfogadni a hibáit, tudtára adnod azokat a dolgokat, amikre eddig nem volt idő a rohanó hétköznapokban. A jegyesoktatáson résztvevő párosoknak segít a lelkipásztor vagy a házassági tanácsadó illusztrálni a házasság kötést követő éveket. A házasságkötés után sokkal nagyobb erejű összetartásra van szükség, közösen kell építeni az életet. A házasság utáni következő lépés a gyermekvállalás. Sokan félnek a gyermekvállalástól, nem érzik magukat készen erre a hatalmas feladatra. Az oktatásokon erre is felkészítik a házasság előtt álló párokat. Az összefüggő kérdésekkel segít a lelkipásztor rávezetni a jegyben járó párokat akár a közös otthon megteremtésére (ha még nincs), felelősség tudatra tanít és kitartásra. A jegyesoktatás kitűnő program a házasság előtt álló pároknak stressz levezetésre és önismeretre.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!