Mindenek előtt, válasszunk egy profi fotóst a nagy napra. Érdemes egy próbafotózást tartani az esküvő előtt, amikor már jegyben jár a pár. Akár több mint 100 ezer ft-ba is belekerülhet egy komplett esküvői fotózás, videózás. Pénztárcakímélő megoldásnak tűnhet, ha egy családtagot, vagy közeli ismerőt kérünk fel az események megörökítésére, viszont ez nem a legjobb ötlet, Gondoljunk csak bele…Ő nem fog szerepelni a csoportképeken, nem tud felhőtlenül mulatni a társasággal, és nem is rendelkezik profi tapasztalattal, sem pedig felszereléssel. Továbbá, kérjük meg a rokonságot, hogy ne fotózzanak közelről, mert bezavarhatnak a vaku csillogó fényei. Kérdezzük meg a fotóst, milyen biztonsági intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a képek ne vesszenek el. Hallottunk már olyan rémtörténeteket, hogy az összes fotó megsemmisült, egy technikai hiba miatt.

Javasolnám, hogy lopjon el egy húsz percet a pár a fotóssal, amikor is a naplemente fényében úszva

 örökítenek meg pillanatokat. Érdemes figyelni arra, hogy mindenkiről készüljön kép a vendégek közül is, ne legyen belőle sértődés. A csoportképeket a végén érdemes a házasságkötő terem előtt elkészíteni szabadban, hacsak nem sötétedés után zajlott a ceremónia. Itt ügyeljünk, hogy mindenkinek az arca látszódjon, lehetőleg a pár álljon középen és a szülők mellettük két oldalt. 

Célszerű egy listát írni a fotósnak, hogy mely pillanatok a legfontosabbak, miket örökítsen meg feltétlenül, például:

 • A házasságkötő terem még mielőtt a vendégek megérkeznek 
 • A vőlegény bevonulása 
 • A koszorúslány(ok) bevonulása 
 • A menyasszony bevonulása 
 • A vőlegény arca, miközben a menyasszony bevonul 
 • A tanúk és a pár együtt 
 • A vendégek a pár szemszögéből 
 • A pár a vendégek szemszögéből 
 • A gyűrűk felhúzása 
 • Az első csók 
 • Az aláírások 
 • A gyertyagyújtás/homokszórás 
 • A szülők/nagyszülők köszöntése 
 • Koccintás 

Véleményem szerint, a legszebb fotók kint természetben, természetes fényben készülhetnek. A leendő esküvőm időpontját egy gyönyörű, lágy szellős, forró nyári napra helyezném.

Hogyan válaszd ki a fotóst az esküvődre?

Első sorban mindenképpen a fotós képei, portfóliója legyen az, ami megszólít egy párt. Teljesen normális, ha több fotós munkája is elnyeri a tetszésüket. Ekkor szerintem legfontosabb a személyes szimpátia. Milyen az az ember, akibe bizalmunkat fektetjük életünk egyik legfontosabb és egyben legzsúfoltabb napján. 

Az esemény előtt mennyi idővel érdemes felkeresni a fotóst?

Egy évvel az esküvő előtt már érdemes a jegyes pároknak túlennie a szolgáltatói piac áttekintésén. Erre az időre legyen meg az a listánk, akikkel személyesen is szeretnénk találkozni. 

Mennyivel nyújt többet egy profi fotós?

Első sorban az elmúlt évek szakmai tapasztalata, amivel minden eshetőségre fel vagyunk készülve a kollégáimmal. Másodsorban a folyamatosan karbantartott és fejlesztett profi felszerelés. Aki azt mondja, hogy a technika nem számít, az még soha nem állt át belső templomi fényviszonyokról kültéri körülményekre egy szempillantás alatt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem vendég vagyok, hanem a hivatásomat űzöm. Tehát folyamatosan figyelek arra, hogy mit érdemes lefényképezni. Számomra nincs olyan, hogy „most egy kicsit lazulok”, nekem mindig figyelnem kell. 

A jegyes fotózás csak divathóbort, passzió vagy megvan a maga értelme és helye?

Nem hóbort és nem is úri passzió. A jegyespár is, és a fotós is profitálhat belőle. A pár az esküvő napjára már tudja, hogy a választott fényképésszel milyen a munka, a fényképész pedig alaposan megismeri a pár fényképarcait mire eljön az esküvő. 

Hogyan válasszák ki helyszíneket? Hányat célszerű kijelölni?

Minden a kreatív fotózásra szánt időtől függ. Minél több a fényképekre szánt idő, annál több lehetséges helyszínt választhat ki magának a pár. Figyelembe kell venni ilyenkor a helyszínre való utazási időt is, és néha nekem kell szólni, hogy most már pihenjen a menyasszony és a vőlegény legalább pár percet. A kreatív fotózás ne legyen verseny az idővel, ezért javaslom mindig a külön napon való fotózást. Persze nem szabad túlzásokba sem esni, három különböző helyszín elegendő kell, hogy legyen. 

A legfontosabb, hogy olyan helyeket válasszanak a párok, ami nekik tetszik. Ilyenkor nem szabad az internetes fórumokra hallgatni. Egy kedves menyasszony érzelmileg kötődött a budai várhoz. De elbizonytalanodott, mert mindenhol csak azt hallotta, hogy elcsépelt helyszín. De erre nem szabad hallgatni. Ne a divatot kövessük az esküvőnk napján, hanem azt, amit mi szeretnénk.

Mennyi időt vesz igénybe a jegyes fotózás és az esküvői fotózás?

A jegyes fotózás körülbelül egy-két órás elfoglaltság. Az esküvői, vagy kreatív fotózás már tovább tart, hiszen itt már sokkal több részlet és hangulat van, amit meg kell örökíteni. A menyasszonyi ruha, a smink a haj, mind-mind olyan elem, amit több képen és több beállításban is meg kell mutatnom a párokon kívül és persze mellett. Itt több időt szoktak készülni, minimum a 3 óra.

Minden pár életében a legfontosabb, legemlékezetesebb nap az esküvő napja, ezért fontos, hogy meg legyenek örökítve a legszebb pillanatok, családi, baráti környezetben. Az igen kimondásától a lagziban táncolós percekig.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!