És igen- megtaláltad az igazit! Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mi célt szolgál végül is az esküvői torta, hiszen mire eljutunk odáig, már megannyi fogáson túl van az ünneplő násznép. Tudja-e még bárki is, hogy mi célt szolgál az esküvői torta közös felvágása? Hiszen a közös tortafelvágás is egy fontos ceremónia. Kevesen tudják, de az esküvői torta közös felvágása sokkal régebben különös jelentőséggel bír. Manapság a többség azt mondaná, hogy a közös tortafelvágás a közös életet szimbolizálja, azt, hogy az újdonsült pár minden közösen fog csinálni. Ez igaz is, viszont régen azért etették meg egymást a tortával, hogy fokozza a vágyat a nászéjszakára, manapság viszont azért is vesztette el jelentőségét ez a szokás, mert manapság már nem divat a nászéjszaka, hiszen mindenki átbulizza az éjszakát, és még a hajnalt is, és fáradtan dúl be mindenki az ágyba, és ez alól nem kivétel az újdonsült pár sem. Viszont van egy olyan jelentése is még a mai napig, hogy amikor vágja fel a menyasszony és a vőlegény a tortát, aki fent tartja a kezét, az fogja hordani a házaséletben a nadrágot azzal szemben, aki lejjebb tartja.
Viszont egy biztos: nagy dilemma az esküvői torta külalakjának a megválasztása is, hát még az íze! Nehéz kiválasztani olyan ízt persze, ami mindenki ízlését elnyeri, és ha a vendégek listája megközelíti a száz, esetleg kétszáz főt, ez bizony komoly kihívás. Na és a vegánokról, laktóz érzékenyekről, glutén érzékenyekről nem is beszélve. Gondoltátok volna, hogy az esküvői torta íz kiválasztásánál gondoljatok az évszakra is, tehát nem mindegy, hogy téli, tavaszi, nyári vagy őszi esküvő álmaitok netovábbja! Ugyanis nyáron legszívesebben üdítő citromos, gyümölcsös ízt választanak legszívesebben a párok, télen inkább a testesebb csokoládés, mogyorós, karamellás finomságok a nyerők.
Csak az íz, ami igazán számít! Ha eldöntöttük a torta méretét, formáját, akkor következhet az íz kiválasztása. Vagy élvezzen az íz prioritást? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe az esküvői torta ízének kiválasztásánál? Én a következő kérdések végig gondolását javaslom:
- Az ifjú párnak mi a kedvence?
- Valamelyikőjüknek nincs-e intoleranciája valamilyen hozzávalóval szemben (tej, tojás, liszt, cukor, esetleg egyéb táplálék allergia)?
- Mikor lesz az esküvő? A nyári frigyeknél nem javaslom az állati tejszín és a nyers tojás használatát, mert nagy melegben a fél násznép a kórházban köthet ki.
Emeletes tortáknál érdemes szintenként eltérő ízt választani. Lehet egy-két különlegesebb ízt belecsempészni (például Mozart, Somlói vagy trüffel) az emeletes tortába, de legalább egy (lehetőleg a legnagyobb átmérőjű) szintet érdemes egy hagyományosan népszerű ízűre(csokoládé, puncs, gesztenye) készíteni.
Az emeletes torta alsó szintjének válasszunk puncs, vagy csoki tortát, ami jó állóképességet biztosít majd az emeletes tortának. A nagyon krémes változatokat érdemes kerülni, mert könnyen sérülnek, és a magas hőmérsékletre is érzékenyebbek.
Azt is el kell döntenünk, hogy a tortánk marcipánnal vagy fondanttal burkolt, esetleg vajkrémmel vagy tejszínnel dekorált külsőt kap.
Az esküvői torta legkedveltebb íz világa:
- Csokoládé
- Chilis csokoládé
- Rumos csokoládé
- Mandulás csokoládé
- Narancsos fahéjas csokoládé
- Trüffel
- Dobos
- Royal
- Tiramisu
- Gesztenye
- Ír kávékrém
- Karamell
- Dió
- Mák
- Mogyoró
- Provance
- Tojáslikőr
- Eper
- Málna
- Erdei gyümölcs
- Sárgabarack
- Meggy
- Citrom
- Banán
- Füge
- Sárgadinnye
- Otelló
- Ananász
- Bounty
- Oroszkrém
- Eszterházy
- Feketeerdő
- Gyümölcsrizs
- Túró
- Marcipán
Ezek közül talán a csokoládé, a marcipán és a túró viszi a prímet, hiszen közkedveltek. De azt, hogy a ti esküvői tortátokat milyen ízek töltsék ki, azt döntsétek el ti.