Hogyan válasszunk esküvői ruhát?

„Az esküvőn a menyasszony legyen a legszebb (…) A menyasszonyt túlöltözni tilos!” Szinte minden esküvőnek ez a dresszkódja. De mi a teendő, ha ez a közeledő esküvő éppenséggel a miénk lesz?

Minden hajadon lány álma az, hogy férjhez menjen. Ha eljön a nagy nap, sok teendővel nézünk farkasszemet, de minden teendő közül a legnagyobb megmérettetésnek a menyasszonyi ruha kiválasztása bizonyul. A menyasszonyi ruha trendek évről-évre változnak, de van néhány aranyszabály, amit nem árt betartani. Ha nem mi vagyunk a világ legmagasabb menyasszonyai, ne válasszunk olyan ruhát, ami összeránt. Nem illik elvált, újra házasodó menyasszonynak hófehér ruhában újra oltár elé állni, válasszunk valami kevésbé világos fehér színt, de azért a fekete színig ne vándoroljon el a színskála.

Abroncsos ruha vagy A-vonalú legyen? Nagy dilemma.  Szerencsére manapság már többféle menyasszonyi ruhafajta közül tudunk választani.

A Cosmpolitan című lap máris közzétette az idei év toplistás esküvői ruháit.

Az idei év egyik kedvenc menyasszonyi ruha trendje a csillogós ruha lesz, ami ideális egy esti boldogító igenhez, valamint olyan menyasszonyokhoz, akik valósággal ragyogni szeretnének, és nem csak a boldogságtól, hanem a ruhától is.

De nem csak az élő virággal díszített torta hódít az esküvőn, hanem már a virágos menyasszonyi ruha is.

Báli ruha a királynőjelölteknek. Úgy tűnik az abroncsos, hercegnős viselet nem kerülhet le a 2019-es esküvői ruha választékának listájáról sem. Megunhatatlan óriási ruhák, ízlés szerint merészebb, illetve szolidabb dekoltázzsal.

Esküvői ruha helyett: esküvői nadrág. Ha már van kosztüm nadrág is, miért ne lehetne esküvői nadrág? Egy biztos: kényelmesebb, mint egy nagy abroncsos ruhában tipegni!

Fátyol helyett válldíszítés. Nem mindenki szereti a fátylat, nekik ajánljuk a válldíszítést.

Rövid ruhák. Ha álmaink esküvője egy nyári meleg délutánon, vagy estén esedékes, akkor miért ne választhatna a menyasszony egy ezekhez hasonló rövidebb ruhát? Szörnyű meleg lehet abroncsos ruha alatt bújtatni formás lábakat. főleg ha jön a menyasszonytánc, mégis kényelmesebb végig bulizni egy éjszakát kevesebb ruhában.

Követni a ruhatrendet nem nehéz dolog. Na de megtalálni a tökéletes ruhát, amit mintha ránk öntöttek volna! Ez azért kihívás!

Nem is könnyű, hiszen ahány ház, annyi szokás. Ahány menyasszony, annyiféle testalkat, arcforma, kisugárzás.

Épp ezért itt van egy kis segítség személyre-, vagy legalábbis alakra szabott szabványnak:

Körte típusúaknak Olyan szoknya áll jól, amely fokozatosan bővül ki, A-t formáz a természetes deréktól a földig, kiemelve ezzel a középső rész keskenységét, lebegve a cipő és a comb körül. Erősebb anyagok, (mint pl. düsesz, szatén és taffota), különösen hatásosak, mivel ezek nem tapadnak. Egy spagettipántos felső, vagy egy V-nyakú szintén jól mutat egy vékonyabb felsőtesten.

Ne feledjük, hogy egy klasszikus A-formájú sziluett a hagyományos esküvőkre emlékeztet, de alulöltöztethet, ha hétköznapibb anyagból van készítve, mint például csipke, nyersselyem, santung!

Nagy keblűeknek

Kivágott nyakú ruhát keressünk. Ez teret ad az arcnak, és megmutatja a dekoltázst anélkül, hogy túl sokat látni engedne a mellgödörből. Ha kedveljük a pántnélküli ruhákat, akkor olyat válasszunk, melynek a nyakvonalában van egy kis ív, szív-alakot formázva ezzel, inkább, mint egy egyenes felső vonalat (amely még nagyobbnak és polcszerűnek mutatja a mellet).

Az olyan felsők, amelyek fényes anyagból készültek (organza, szatén, vagy selyem) kihangsúlyozzák és felhívják a figyelmet a mellre. Az olyan anyagok, amelyek fodrosak, rakottak, ugyanezt a hatást keltik.

Teltebb menyasszonyoknak – az empire ruha, amelynek a szoknyája rögtön a mell alatt kezdődik, és a földig fokozatosan szélesedik A-formában, tökéletes választás. Győződjünk meg róla, hogy az “empire” varrás nem a mellen kezdődik, és hogy nincs berakása, ránca az anyagnak, ami kismama ruhára emlékeztet. A szabásnak inkább az alakot kellene hangsúlyoznia; ha túl bő, plusz kilókat mutat.

Keressünk olyan anyagokat, amik tartja a formájukat (mint a szatén), és kerüljük a túl könnyűeket. Ha szeretjük a légiesebb anyagok romantikus benyomását, keressünk olyan ruhát, amelynek van egy merevebb alapja, és tegyünk rá egy hímzett tüll rátétet.

Alma alkatúaknak

Olyan ruhát igyekezzünk választani, amely a csípővonal legkeskenyebb részét erősíti, majd kiszélesedik fokozatosan A-formában. A felsőrész legyen olyan, amely sok anyagból készült, fodros, csipkés kidolgozású. Ez takar és kényelmesen ránk simul, ezáltal befűzött hatást kelt. A leginkább karcsúsító nyakvonal a mély V-kivágás, amely függőlegesen és nem vízszintesen vezeti a tekintetet.

Ne feledjük, kerüljük a “trumpet dress” stílust, amely hangsúlyozza azt a területet, ahol az alma forma a legszélesebb, ráadásul, kibővül a combnál és térdnél, ahol pedig a legkarcsúbbak vagyunk.

Magas hölgyeknek

Törekedjünk az egyszerű formára! A cél az, hogy hangsúlyozzuk természetes alakunkat. A ruha csípő alatti aspektusai is, a földet söprő széle a hosszú jelleget tükrözze. Ha hosszú ujjút választunk, a ruha ujja érjen csuklón túl, hogy ne úgy nézzünk ki, mintha valaki alacsonyabbtól kölcsönöztük volna a ruhánkat.

Mivel szoborszerűek vagyunk, letérünk az egyszerűség útjáról, ha a díszítéseket részesítjük előnyben. Túl sok csengettyű, fodor és szalagcsokor túldíszítettnek hat, különösen egy magas személyen.

Egyenes alkatúaknak

Olyan ruhát keressünk, amelynek vannak domborulatai ott, ahol nekünk hiányoznak. Próbáljunk meg egy hosszú, egyenes ruhát egy könnyed charmeuse stílust, vagy keressünk egy báli ruhát, amely természetesen rásimul a derekunkra, és egy földig érő szoknyába tágul: ez kiemeli a karcsúságot, és elrejti a csípő hiányát. Ha kicsi a mellünk, olyan felsőt keressünk, amelynek hajtásai, fodrai domborulatot képeznek.

Apró termetűeknek

Keressünk trombita ruhát, és A-vonalú ruhák variációit. Olyan ruhát próbáljunk találni, amelynek a csípővonala a valóságos csípőnk fölé esik, ezáltal a ruha (és a viselője) alsó része hosszabbnak tűnik. A ruha anyaga rajtunk múlik. Kiindulhatunk valami kifejezetten csillogó anyagból, de a kidolgozás legyen finom, ne legyenek erős ívek, és korlátozzuk a felső részre, ezzel is odairányítva a tekintetet. Kerüljük az ejtett derekú ruhákat, amely a lábainkat szinte nemlétezőnek mutatja, valamint a báli ruhákat, mert a hatalmas szoknyákban könnyű elveszni. Felejtsük el a félhosszú szoknyákat is, amelyek a lábunkat még rövidebbnek tüntetik föl.

Nem túl nagy mellűeknek – a ráncolt, rakott felső fogja kiemelni a dekoltázst. A sok anyagból készült felső kitölti felsőtestünk hiányosságait, és megteremti a domborulatok illúzióját. A mellben finoman kitömött ruha szintén megteszi ugyanezt. Egy jó melltartó, mindig biztosítja a megfelelő mellméretet, de mivel sok esküvői ruha pánt- vagy hát nélküli, az alsóruházatban meglehetősen korlátozott a választási lehetőségünk. Próbálkozzunk meg a magától tapadó szilikonos melltartóval.

Na, mit szóltok menyasszonyok? Ezek után szülessen meg a döntés, hogy már tudjátok, melyik típusba tartoztok. Persze azt is össze kell nézni, hogy ne üssön el a vőlegény öltönyétől, és persze ha tematikus esküvő lesz, akár összeöltözhettek a tortával, sőt a díszlettel is!

Akárhogy is döntünk a menyasszonyi ruhát illetően, a vőlegényt illetően már ne legyenek kétségeink.

Ha már szó esett a vőlegényről is – habár a vőlegények számára túl sok variáció nincs még 2019-ben- de azért választék akad bőven. Öltöny, szmoking, frakk vagy netán zsakett?

Klasszikus három részes esküvői öltöny- remek választás, hűen a hagyományokhoz.

Szmoking – Szmokingot általában a késő délutáni órákban ajánlatos viselni, többnyire formális eseményeken illik így megjelenni – esküvőkre, operára, koncertre, vagy egy exkluzív vacsorára tökéletes választás.

Frakk – az időtlen férfi öltözék! Nemcsak vendégek, hanem a vőlegény is belebújhat ebbe az elegáns viseletbe. Kizárólag esti alkalmakon illik frakkot húzni, az esemény lehet egy elegáns bál vagy esküvő. 

Zsakett – tradicionális, nagy esküvőkre vegyétek fontolóra ezt az öltözéket. A zsakettet hívhatnánk nappali frakknak is, ugyanis napközben szokás viselni.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!