A férfi és nő kapcsolatában a gyűrű – akár vasból, bronzból, aranyból vagy elefántcsontból készül, mindig a véget nem érő összetartozás jelképe volt. A karikagyűrű eredete a Nílus mentén létesült egyiptomi civilizációig nyúlik vissza. Krisztus előtt 3000-ben egy egyiptomi fáraó adott kedvesének karikát formázó gyűrűt szerelme jelképéül. Az egyiptomi hieroglifákban a kör az örökkévalóság szimbóluma, mert nincs vége, sem eleje.

Az itt élő embereknek a Nílus volt minden szerencse és boldogság kulcsa, így az itt készült jegygyűrű mintázata is ezzel kapcsolatos volt. A bal kéz gyűrűsujján hordták, mert azt tartották, hogy annak az ujjnak a vénája közvetlenül a szívhez vezet.

Innen jutott el Rómába is a jegygyűrű viselésének szokása, Nagy Sándor egyiptomi hódításai révén. A jegygyűrűk eleinte kenderből készültek, de évente meg kellett újítani, mert elkopott. Később tartósabb anyagra cserélték, így bőrt, csontot és elefántcsontot használtak a jegygyűrű készítéséhez. A rómaiak eleinte tartós vasból készítették a gyűrűket – amik itt kevésbé romantikus jelentéssel bírtak. Akkoriban nem a szerelmet, hanem a birtokviszonyt fejezték ki vele. Egy jogi egyezmény jelképe volt, melyben a férj tulajdonosává vált feleségének. A harmadik században váltotta fel a rozsdásodásra is hajlamos anyagot az arany és az ezüst.

A jegygyűrű akkor már esztétikai jelentőséggel bírt. A korai példák ellenére, a jegygyűrű viselete a középkorban vált igazán elterjedté széles körben a világon. Sokáig a legtöbb országban csak a feleség viselt gyűrűt. A keresztény egyházi szertartás rituáléjába a XIII. században foglalták bele, jellemzően ekkortól hordja a házaspár mindkét tagja. A jegygyűrű a legismertebb és legelterjedtebb szimbóluma két ember összetartozásának. A házasság intézményében egymásnak hűséget fogadó nő és férfi örök szerelmét szimbolizálja.

Hagyományosan akár a jobb, akár a bal kéz gyűrűs ujján hordható ékszer. A bal kézen hordott jegygyűrű történelmi okok miatt is népszerű, továbbá valószínűleg azért is, mert az emberek többsége jobbkezes, így kevésbé használódik el, sérül meg a mindennapok alatt az ékszer. India egyes részeiben, a hindu hívők az ujjuk helyett a lábujjukon hordják a gyűrűt. Természetesen ez a szokás csak a nőkre jellemző, akik között egyre elterjedtebb a lábgyűrű mellé kezükön is viselni gyűrűt. India keleti részeiben a nők vasból készült karkötőt hordanak, ami arany vagy ezüst borítást kap.

Egyes országok hagyományai szerint a karikagyűrű (az-az eljegyzési gyűrű) az eljegyzési ajándékok közé tartozik, és a sorban utolsó. Elsősorban az ékszerészek által támogatott szokás az úgy nevezett gyűrű ajándékok sorozata, amely három egymáshoz illő gyűrűt jelent. A múltat, a jelent és a jövőt szimbolizáló gyűrűk között első az eljegyzési gyűrű, második az jegygyűrű, és a harmadik az első gyerek születése után ajándékozott gyűrű. Európai hagyomány a házas felek nevének, és az esküvő dátumának bevésése a jegygyűrűbe, ami ezáltal komoly családi ékszerré válhat.

Hogyan mérjük a gyűrű méretét?

Női

Az átlagos női méretekhez 52-től 57-ig eső gyűrűket soroljuk. Az 59-es méret vastagabb női ujjra való, míg 43-tól 51-ig tartó számozás nagyon vékony női ujjra.

Férfi

A leggyakoribb férfi méretek 60 és 63. A 65 és 75 közötti méretek ritkábbak, inkább vastagabb férfi ujjakra valók.

Mérése

A gyűrű méretének megállapítása nagyon egyszerű feladat, hiszen a gyűrű méret valójában az ujj kerülete, vagy másképpen a gyűrű belső kerülete mm-ben. Méréshez használhatunk cérnaszálat, vagy bármilyen vékony madzagot, de akár egy keskeny papír csíkot is. Tekerjük az ujjunk köré, és az így kapott hosszúságot lemérhetjük egy vonalzó segítségével. Természetesen ez fordítva is működik, mérjük meg a gyűrű belső átmérőjét, és az alábbi táblázat segítségével könnyen megtudhatjuk a gyűrű méretét. Fontos, hogy minél pontosabban végezzük a mérést!

Természetesen, egy már meglévő gyűrű méretét is megállapíthatjuk, egy igen egyszerű módszer segítségével. Egy vonalzó, vagy tolómérő segítségével, ez utóbbi sokkal pontosabb mérést tesz lehetővé, így a végeredmény is pontosabb lesz, egyszerűen megmérjük a már meglévő gyűrű belső átmérőjét. Ezután, az általános iskolában tanult, d szer pí, ahol a d a gyűrű átmérője, a pí pedig 3,14 képlet alapján, könnyen kiszámolhatjuk a kör, azaz a gyűrű belső kerületét, ami egyben a mérete is.

A gyűrű mérete akkor ideális, ha normál körülmények között picit tapad. Sokan, akik még nem viseltek gyűrűt, elkövetik azt a hibát, hogy túl laza méretű gyűrűt vásárolnak, mert ezt érzik kényelmesnek, de pont emiatt gyakran elveszítik a túl nagy méretű, azaz laza gyűrűt.

Mint szinte minden, így az emberi ujj is melegben kitágul, azaz megduzzad, illetve hideg hatására összehúzódik, azaz összemegy. Ezt a jelenséget érdemes figyelembe venni, miután megállapítottuk a gyűrű méretét, és vásárlásba kezdünk. A legjobb, ha a gyűrű méret megállapításához a mérést szoba hőmérsékleten végezzük, és kezünk néhány percig nyugalomban volt, például az ölünkben pihent. A mérés túl melegben, vagy hidegben pontatlan lesz, vagy ha a kezünket sokáig magasban tartottuk, vagy lefelé lógattuk.


Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!