Mindenki életében elérkezik a nagy nap, amikor az esküvője körül forog a világ. A házasságkötés egyik alap pillére pedig nem más, mint a gyűrű. 

A jegygyűrűt nem csak egy alkalomkor viseljük, így érdemes nemcsak szépsége alapján dönteni, hanem a kényelmességet és praktikusságot is figyelembe véve választani. Egy jól megválasztott gyűrű a részünké válik és egy idő után, nélküle már kényelmetlenül érezzük magunkat.

A kirakatban vagy a képen látott gyűrű nem biztos, hogy az ujjunkon is jól áll.

Sok esetben választanak némileg eltérő jegygyűrűt, az uraknak esetleg szélesebb fazont, a hölgyeknek, apró kövekkel díszített ékszert. Kerülhet vésés a gyűrű belső falára, ami lehet az esküvő dátuma, a házasulandók keresztneve, esetleg néhány romantikus strófa, melynek az első része kerülhet a leendő feleség gyűrűjébe a folytatás pedig férjébe. Akár 25 szó is elfér, ha nem “spórolunk” az anyaggal.

A házassági gyűrű anyag többnyire arany vagy platina, de lehet titán vagy egyéb nemesacél. Mivel a gyűrűt egy életen át szeretnénk hordani, érdemes tisztában lennünk az anyagok tulajdonságával. A titán és a nemesacél kemény fém, megmunkálásuk nehéz, így csak nagyon egyszerű vágatokkal, rovátkákkal lehet díszíteni. Az arany egy sárga színű fém, amely különböző ötvözők hatására váltja a színét és lesz fehér vagy éppen vörös. Minél magasabb az ötvözet aranytartalma, annál puhább, és könnyebben sérül viselés közben, esetleg deformálódik. Ugyanez a probléma a platinával, ami gyönyörű, de nagyon sérülékeny, így könnyen elveszítheti szépségét.

Ha köveket szeretnénk a gyűrűbe rakatni, a gyémánt mellett választhatunk cirkóniát, ami külsőleg szinte teljesen azonos, viszont jóval olcsóbb.

A gyémánt mellett szóljon viszont, hogy a szépsége mellett rendkívül erős, amit akár unokáink is megörökölhetnek.

Miért jó a nemesacél?

Nemesacél ékszerek tulajdonságai közé tartozik, hogy sokkal tartósabb ékszerek, mint például az ezüst, mert az a fekete réteg sem fog keletkezni rajta mint az ezüst ékszereken. Az acél tulajdonságai közé tartozik, hogy gyógyvizes medencébe is mehetünk vele, még akkor sem fog elszíneződni a kedvenc ékszerünk.

Ezt a tulajdonságot a 316L sebészeti acél elnevezésnek köszönhetjük. Ez az acélnak egy speciális fajtája mely más elemek hozzáadásával olyan tulajdonságot vesz fel, amivel allergiamentessé, kopásállóvá, rozsdamentessé, savállóvá teszi az anyagot. 

Ékszerek készítéséhez csak pár éve használják ezt a különleges anyagot. Sajnos egyre több embernek érzékeny a bőre a különböző nemesfémekre, mint például az aranyra vagy ezüstre. Ezért egy olyan megoldás kellet, amivel az allergiás emberek is bőrirritáció nélkül viselhessenek ékszereket. Ekkor jöttek rá, hogy a nemesacéloknak megvan ez a tulajdonsága, és a CNC maró gépeknek köszönhetően, könnyen elő is állítható. Elsőnek a gyűrűk gyártásába kezdtek, majd miután a próba gyűrűk sikeresen beváltak, semmilyen bőr irritációt nem okoztak viselőjüknek, nyakláncokat, karláncokat, piercingeket kezdtek nagy számban gyártani.

Külön sikernek könyvelték el, hogy mivel gépekkel készíthetik el ezeket a nemesacél ékszereket, sokkal költséghatékonyabban állíthatóak elő, mint a nemesfémek, amiket ötvösök készítenek gépekkel. Tulajdonságai lehetővé teszi, hogy ugyan olyan vagy akár még szebb ékszerek készüljenek, mint a kézzel előállított ékszereknél. Ezért lett napjainkban nagyon sikeres és nagyon közkedvelt ékszer típus.

Ha eddig megrögzötten azt gondoltad volna, hogy mindenképpen arany gyűrű kell, akkor most igenis érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon ez a fajtája a jövendőbeli kedvenc ékszerednek, nem e lehet benne a lehetségesek között. Mindenképp érdemes legalább egy helyre ellátogatni, és megtekinteni, hogy milyen is élőben, hogy is mutat ez tulajdonképpen.

    Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő gyűrűméretet, feltétlenül próbálj fel több fazonú és anyagú gyűrűt, mert a puhább fémből készült ékszer könnyebben csúszhat az ujjadon, mint egy keményebb ötvözet. Általában a gyűrűszalonok rendelkeznek úgynevezett mintákkal többféle méretben. De ha nem érzed kényelmesnek a próbált darabot, a biztonság kedvéért kérdezz rá, el tudják-e készíteni más méretben.

 

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!