Miután megtaláltátok az esküvő öt legfontosabb elemét, a helyszínt, a fotóst, a ceremóniamestert, a zenét és a tökéletes menyasszonyi ruhát, ideje foglalkozni azzal is, hogy kik legyenek a koszorúslányok, és hogy milyen ruhát viseljenek.

Nincs kőbe vésve, hogy kiket kell felkérnetek a koszorúslány szerepre, ám mielőtt az összes barátnőt és ismerőst behálóznátok, gondoljátok át, hogy valójában milyen szerepet szántok nekik.

Rengeteg amerikai filmet láthattok, amiben a koszorúslányok az esküvőszervező szerepet töltik be. Ha belegondoltok abba, hogy ez mekkora felelősséggel jár, és mekkora odafigyelést igényel, beláthatjátok, hogy nem feltétlenül szerencsés ennyi feladatot rájuk bízni.

Mint ahogyan már utaltunk rá, a koszorúslányokat választhatjátok a baráti vagy a rokoni körből is. Szem előtt kell tartani, hogy nem mindenki vágyik arra, hogy koszorúslány legyen, sokan azonban élnek-halnak egy ilyen lehetőségért.

Ha van kisebb lánytestvéretek, aki még hajadon, akkor tőle mindenképpen kérdezzétek meg, hogy szeretné-e vállalni ezt a szerepet. A család icipici kislány tagjai (akik nem irtóznak a szerepléstől) is tündéri koszorúslányok lennének. A barátnők közül érdemes a nagyon közeli barátokkal beszélni. Amennyiben nagy baráti társaságotok van, akkor mindenképpen mérlegeljetek minden lehetőséget, nehogy sértődés legyen a vége.

Olyan ruhát válasszunk ami illik a szertartás stílusához, a választott színekhez, az életkorukhoz, az alakjukhoz és a személyiségükhöz. Nyilván nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, de létezik olyan megoldás, amivel talán mindenki kiegyezik.

Rengeteg olyan amerikai reality műsort láthattok, ahol a koszorúslányok ölre mennek egy-egy darabért, vagy éppen ellenkezőleg, hadat üzennek a menyasszonynak, és eszük ágában sincs teljesíteni az elképzelését. Az, hogy mi az esküvő választott alapszíne, a menyasszony és a vőlegény dönti el, nem a koszorúslányok. Az ehhez passzoló árnyalatok közül már talán egy kicsit könnyebb választani, de még mindig itt van a ruha stílusának és hosszúságának kérdése.

Az, hogy a menyasszonyi fórumokon lévő kommentáradatban nem tudtok eligazodni, nem véletlen.

A „Nálatok mit viselnek a koszorúslányok?” kérdésre ezer válasz érkezik, de azt már ritkán ecsetelik a menyasszonyok, hogy mihez igazították a koszorúlányok ruhájának fazonját. A kisebb létszámú esküvőkön, a szabadtéri, vízparti vagy laza szertartásokon általában rövid koktélruhát viselnek a koszorúslányok, míg a nagy létszámú, ünnepélyes, elegáns esküvőkre földig érő, akár abroncsos szoknyát is választhatnak.

Sok helyen olvashatjátok azt, hogy ti vagytok a menyasszonyok, tehát ti döntitek el, hogy miben legyenek a koszorúslányok, ha tetszik nekik, ha nem. Mi azonban arra bíztatunk benneteket, hogy hallgassátok meg egymás véleményét, és próbáljatok kompromisszumos megoldást találni, ami mindenkinek megfelel. Biztosan ti sem szeretnétek a menyasszonyi ruhában kötözött sonkának kinézni, ugyanígy vannak ezzel a koszorúslányok is.

Akinek túl nagyok, vagy túl kicsik a mellei, vastag a combja, pipaszár a lába, nagy a hasa, vagy ellenkezőleg, túlságosan kint vannak a bordái, az nem szeretné közszemlére tenni a számára előnytelennek tűnő testrészeit, ezt pedig minden menyasszonynak el kell fogadnia. Nem egyazon méretet viselő modellek lesznek a koszorúslányok. Érthető, hogy nekik is van kérdésük/kérésük a ruha hosszát, színét, fazonját és stílusát illetően. (Ha pedig igazi modellek a koszorúslányok, akkor sem biztos, hogy ők is elégedettek bármilyen megoldással.)

Mi azt tanácsoljuk, hogy az esküvő fő színének kiválasztása után döntsétek el, hogy milyen árnyalatú ruhát viseljenek, de azt bízzátok rájuk, hogy milyen fazon mellett döntenek. Általánosságban elmondható, hogy az ,,A” vonalú ruhák a legtöbb alakon jól mutatnak, és a térdig érő fazon olyan megoldás, ami talán senkinek nem szúrja majd a szemét.

Persze a hosszúságot közösen is eldönthetitek, és érthető az is, ha rá szeretnétek bólintani a csajok választására, mielőtt meglátjátok őket benne az esküvőn.

Egy menyasszony számára saját ruháján kívül a második legnagyobb fejtörést a koszorúslányok ruhájának kiválasztása okozza. A koszorúslány ruhák anyagát és stílusát általában a menyasszonyi ruha, illetve az esküvő témájához és színvilágához igazítjuk, ám fontos, hogy a lányok testalkatát, adottságait és az aktuális évszakot is figyelembe vegyük.

Tavasszal, illetve nyáron a világos színek és a könnyedebb, légies anyagok dominálnak, míg ősszel és télen a vastagabb, melegebb anyagoké, illetve a mélyebb árnyalatoké a főszerep.

Tipp: Az etikett és a hagyomány szerint a koszorúslányok maguk fizetik a ruhájukat, ezért fontos, hogy előre megbeszéljük, milyen stílusra, márkára és árkategóriára gondoltunk, hiszen nem mindenki engedhet meg magának egy méregdrága dizájner darabot.

A ruhák kiválasztásakor az alábbi szempontokat is érdemes számba vennünk:

  • Semmiképpen ne válasszunk, túlságosan szűk, harsány, extrém vagy mélyen dekoltált darabot
  • Délutáni esküvőre általában rövidebb, világosabb koktélruhát szokás választani, estére egy hosszabb és elegánsabb fazon lehet a legideálisabb. Természetesen nem csak a napszak, hanem az esküvő stílusa is befolyásolja a választást.
  • A hagyomány szerint a koszorúslányok ruháinak mindig rövidebbnek kell lenniük, mint a menyasszonyé – ma már ez nem kötelezően betartandó szabály, hiszen az ara hosszú ruháját szépen keretbe foglalják a rövid koszorúslány ruhák, vagy éppen fordítva…
  • Ha nem feltétlenül vágysz arra, hogy nyoszolyó lányaid ugyanolyan darabot viseljenek, akkor bátran variáljatok a színekkel és fazonokkal, csupán arra érdemes figyelni, hogy egy árnyalatban mozogjanak a kiválasztott modellek.

Tippek,trendek:

A mély dekoltázs nem ízléses és nem is elegáns, ám egy szexi hátkivágás vagy  csipkebetét, esetleg egy kreatív hátmegoldás gyönyörűen feldobja a legegyszerűbb koszorúslány ruhát is!

Egyszerűbb és rafináltabb variációk közül válogathatunk és vehetünk ötletet például az Amsale, Alvina Valenta és Jim Hjelm alkalmi ruha kollekcióiban.

Elegánsabb esküvőre kitűnő választás lehet egy enyhén A vonalú vagy sellő fazonú, kifinomult darab: nőies szabásvonalak, melyek kiemelik a karcsú alakot, csillogó részletek a legfinomabb anyagokkal kombinálva, mint például szatén és selyem dupioni. Zac Posen, Badgley Mischka és Alvina Valenta kollekcióban találhatsz ilyen ruhákat.

A másik véglet a tiszta és minden bonyolultságtól mentes, légies, fátyolszerű, sifonból, tüllből és muszlinból készült földig érő koszorúslányruhák. A lágy színekkel kombinált, romantikus, éteri hangulatot árasztó darabokkal az Amsale, Alvina Valenta és a BHLDN gyűjteményeiben találkozhatunk.

A szalagok és övek, – akár gyöngyökkel vagy ezüstös díszekkel ékítve, akár önmagukban – szépen kihangsúlyozzák a karcsú derekat, és pillanatok alatt elegáns, nőies megjelenést varázsolnak, legyen szó rövid vagy hosszú fazonról. Nézd meg őket a BHLDN és Jim Hjelm alkalmi ruha kollekcióiban!

Szexi és különleges vállmegoldásokban a legújabb kollekciók sem szűkölködnek… Extra vékony spagetti pántok és egyvállas darabok? Naná! Rafinált, csavart és csipkés borításokkal, kivágásokkal pillanatok alatt alkalmivá varázsolható a leghétköznapibb szabású ruha is! Ahol megtalálod őket: Tadashi Shoji, Jim Hjelm, Alvina Valenta, Amsale.

Rengeteg élénk és pasztellszínnel találkozhatunk: menta és smaragdzöld, korall, halvány rózsaszín és nude, mély lila, sötétkék, szürke, sőt, még fekete és fehér koszorúslány ruhákkal is találkozhatunk. Bizony-bizony, a hagyományoknak teljesen ellentmond ez az új divat, bár azt el kell ismernünk, hogy az összhatás gyönyörű.

Tipp: Ha fehér koszorúslány ruhákat választunk, akkor arra mindenképpen figyeljünk, hogy más fazonúak vagy anyagúak legyenek, mint a menyasszonyi ruha, így biztosan nem lesz kavarodás!

Az ombre még a 2013-as esküvői szezonban lett közkedvelt, amivel szinte bármi feldobható: legyen szó hajról, körömről, cipőről vagy ruháról. Az alkalmi ruhák terén is egyre trendibb darabokat láthatunk: játék a színekkel – így születnek ezek a csodás darabok, melyek koszorúslány ruháknak is tökéletesek!

A mesék világát és a romlatlan szépséget a virágot szóró koszorúslányok jelenítik meg az esküvőn. Az ünneplő násznép körében mindig akadnak gyerekek, akik örömmel vállalkoznak arra, hogy szirmokkal terítik a templom padlóját vagy fogják a menyasszonyi ruha uszályát, és ezzel a megszépítik a nagy napot az ifjú pár számára.

A kis koszorúslányok ruhájának megválasztásakor mindig legyünk tekintettel korukra, nagyobb mozgás igényükre, a kényelemre és természetesen arra is figyeljünk, hogy a választott darab legyen harmóniában az esküvő alap stílusával, a menyasszony ruhájával és a helyszínnek is megfeleljen.

Ha vízparton, tengerparton mondod ki a boldogító IGEN-t akkor választhatsz a lenge, könnyű anyagból készült tündéri hófehér, világos rózsaszín vagy a finomabb pasztell színű árnyalatok közül a kis koszorúslányok számára.

Alapvetően megkülönböztethetünk elegáns letisztult stílust, királyi romantikus vonalat, és vidéki ihletésű ún. „country style”-t. Természetesen tesszük mindezt a teljesség igénye nélkül.

Amennyiben a fiatal pár öltözéke az elegánsabb, letisztultabb vonalvezetést követi, úgy a koszorúslányok számára is egyszerűbb, kevésbé túldíszített fazont érdemes választani. Színekben ha maradunk a hófehérnél, vagy két szín kombinációjából megalkotott daraboknál, remek választás lehet a színes selyemöv, a kis színes “balerinacipő”, a rózsa kombináció kiegészítésképpen a vakítóan fehér ruhához.

A dekorációs színvilág, mint például a csokor árnyalata, vagy a felnőtt koszorúslányok ruhájának színe is vissza köszönhet a gyerekek selyem övének színében. Nyáron például igen trendi lehet meleg hatásával a pink lazac szín. A finomabb árnyalatok kedvelői választhatnak kontrasztnak világoskéket, vagy halvány lilás-kéket,  ami a ruha alján paszpólosan is megjelenhet.

Öltöztethetjük a gyerekeket egyforma szabású ruhába, de bőrük, hajuk, szemük színe szerint a hozzájuk leginkább illő különböző pasztell színekbe. Az öveken visszaköszönhet a másik kislány ruhájának színe. A vöröses fürtökhöz szépen passzol a kék és a zöld legtöbb árnyalata, míg a szőkéknek a rózsaszín, barnáknak a barack vagy sárga aranyló árnyalatai állnak a legjobban.

Ha nagystílű, királynői menyasszonyi ruhát fog viselni a menyasszony az esküvő napján, és romantikus kiegészítőket használnak a dekoráció megalkotásakor, akkor a gyerekeknek is inkább tüllből, csipkéből készüljön az öltözéke sok-sok fodorral, virágos hajráffal.

Nagyon szépen kiemeli a kislányos bájat, a halvány babarózsaszín selyem masni, és az ugyanebben a színben pompázó balerina cipő egy fehér tüll ruha mellett.

Ha igazi hercegnővé szeretnénk varázsolni a gyerekeket, akár abroncsos ruhát is választhatunk nekik, ha a próba során a kis jelölt nem találja azt kényelmetlennek.

Ha vidéken, egy gyönyörű kertben, a szabadég alatt mondja ki az ifjú pár a boldogító igen, legyen a koszorúslányok ruhája is lazább stílusban kiválaszthatva, vagyis teret engedhetünk a „country style”-nak a virágmintás, a bájos kockás és csíkos karton és pamut anyagokkal, és a virágszóró kiskosárba, a rózsa helyett kerüljön mezei virág, kamilla, margaréta. A „gyűrűhordó kisfiú” kezébe akár mohával bevont párnácskát is adhatunk, amire felrakják a hűség zálogait, a két karikagyűrűt.

Fátyol helyett a menyasszony és a koszorús lányok is viselhetnek virágból font koszorút a hajukban és egymásra rétegzett laza fodrokból álló ruhát, ami egyben a húszas éveket is megidézi. Bármit választunk is, a lényeg, hogy teljes összhang legyen az ifjú pár és a koszorúslányok outfitjében, hogy még szebben mutassanak majd együtt az esküvői fotókon.

Végül pedig, hogy ráhangolódjatok a koszorúslány témára, a figyelmetekbe ajánlunk néhány filmet, ami biztosan lázba hoz benneteket. A Lánybúcsú, a Koszorúslányok, a 27 idegen igen, az Oltári nő, a Mamma Mia, A csajok háborúja, a Nászok Ásza, A szabadság ötven árnyalata és persze a Szex és New York film első része is kihagyhatatlan!

Biztosan nem megy majd minden gördülékenyen a teendők kiosztása és a ruhaválasztás körül. Ha leültök, és közösen megbeszélitek a felmerülő problémákat, nem lehet gond. Egy esküvőszervező jó tanácsokat adhat nektek, akárcsak a menyasszonyi ruhaszalon tanácsadónője, vagy éppen a ceremóniamester (vagy vőfély.)

Ne zárkózzatok el semmilyen ötlettől, legyetek rugalmasak, és persze ragaszkodjatok a megálmodott esküvő főbb pilléreihez!

És a végére pár link ahol találtok ruhákat:

https://www.glami.hu/ruhak/koktel/?gclsrc=aw.ds&&gclid=Cj0KCQjwg73kBRDVARIsAF-kEH9iNRxjAy0zZdzd_FXW-a5o4C49UJxUZR9-OaJSLST3FuQ7VY0CaagaAkqzEALw_wcB

http://bonjourszalon.hu/koszoruslany-ruhak/

http://www.katiszalon.hu/index.php?page=3&kat=8

http://fortunaeskuvo.hu/termekkategoria/ruhak/koszoruslany-ruhak/felnott/

https://www.almassyszalon.hu/alkalmi-ruhak/menyecske-ruha-koszoruslany-ruha

https://www.shopalike.hu/ruhazat/ruhak/?k=%2Bruhák&mt=b&c=297058109256&p=1o3&cid=1582417351&agid=68187199148&tid=kwd-387488530019&n=g&d=m&pl=&fiid=&gclid=Cj0KCQjwg73kBRDVARIsAF-kEH_pOFNt_ghHy2IurpOS_oH3Gdch8rQZlYTgqGoAcDgZx66_1vFjzuYaAmZnEALw_wcB

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!