Falusi vagy modern? Kinti vagy benti? Csipke vagy szatén? Milyen tematikájú esküvőt képzeltek el? Manapság tarol az ún. „Vintage stílus”.  Viszont nem csak vintage stílusú kávéházakban tudunk gyönyörködni, manapság egyre többen képzelik álom álom esküvőjüket vintage stílusban. De mi is pontosan ez az ún. „vintage”? Egyre gyakrabban halljuk ezt a kifejezést, de csak kevesen vagyunk tisztában jelentésével. Ha egy idegen eredetű szó, egy divathullám beköszönt hozzánk, akkor a jelentésével sem vagyunk tisztában, csak használjunk, és ha valaki felteszi a kérdést, hogy mit is jelent, csak nézünk nagy szemekkel.

Szóval vintage. Legyen szó divatról, lakberendezésről, saját kezűleg dekorált ajándéktárgyakról vagy kreatív hobbi termékekről, és már esküvői dizájnról is.  A vintage szó elsősorban a borászatban és a fotográfia területén használatos szakkifejezés volt. Az angol vintage szó eredeti jelentése szüret. Eredetileg a borászatban használták ezt a kifejezést a régi évjáratú, nemes borok megnevezésére.

A divat világába innen szűrődött át, s vált a ’20-as évektől a ’60-as évekig viselt öltözékek, kiegészítők, lakberendezési tárgyak stílusának összefoglaló nevévé. (!Nem keverendő össze a retróval, mely a ’70-es évektől a ’90-es évekig tartó időszakot öleli fel.) Klasszikus, patinás, nosztalgikus, “békebeli” hangulatot idéz, leginkább a részletgazdag, finoman megmunkált tárgyak jellemzik, főbb színei a púder és cukorka színek, valamint a fekete és fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem, bársony, damaszt, szatén és a tüll. Ez a stílus egyfajta életfelfogás, hogy hogyan tudjuk a múlt értékeit a jelenbe varázsolni. Már Magyarországon is létezik például vintage fotózás, sőt vintage esküvő is.

Játszogatunk a vintage stílusú esküvő gondolatával?

vintage_fokep.jpg

A vintage stílusú esküvők alkalmával számos összetevő harmóniáját szem előtt kell tartanunk: a ruha, a virág, a torta, a meghívó, a dekoráció, frizura és smink.
A vintage-t egyediség, különlegesség és ötletgazdagság jellemzi: a tárgyak összhatásukban régiesnek, vagy használtnak tűnnek, színek tekintetében jellemzően pasztellszínek dominálnak. 
Csipke, szalag, a fehér, fonott kosarak, szép porcelánban egy kis virág, kalitka, rezgő és rózsa, valami régivel párosítva már megadja a vintage hangulatot. Ebben a stílusban a régi holmiknak új szerepet lehet adni. Egy régi bőröndben a köszönet ajándékokat elhelyezni kifejezetten ötletes. Fontos szerephez jutnak ebben a stílusban a befőttes üvegek, amelyeket ügyesen fel lehet öltöztetni, remek tartói lehetnek a gyertyáknak, mécseseknek, amelyek este érvényesülnek meleg fényükkel.
Ha ilyen hangulatban szeretnétek az esküvőtöket, az alábbi ötletekkel szeretnénk segíteni az előkészületekben:
Minden részlete össze tudtok hangolni tervezett esküvőtöknek, ha ezeket az elemeket végigviszitek a részletekben. És a legjobb benne, hogy nem kell sokat költeni a díszletre, hiszen otthon fellelhető régiségeket, tárgyakat is össze tudtok eszkábálni.

Na de milyen legyen a Vintage esküvői torta?

Ha már beszereztünk kopott régi ajtót, képkeretet, és a többi antikvitást, milyen legyen a torta?  Milyennek kell lennie egy vintage esküvői tortának?

vintage_torta.jpg

Egy vintage esküvőn nagyon szépen mutatnak a most divatos meztelen torták, amelyek igazi remekművek, de a hagyományos marcipán bevonatú virággal díszített torták is nagyon gyönyörűek.

vintage-torta.jpg

A vintage torták egyértelműen pasztell árnyalatúak. A torta és a dekoráció színe szintén nagyon szép, ha visszafogott, a virágok pedig kifejezetten izgalmasan mutatnak a tortákon.

Ha pedig igazán vintage tortára vágytok, kérjétek meg a cukrászt, hogy díszítse csipkemintával, esetleg apró ehető gyöngyökkel az esküvői tortát. A többi desszerten szintén vissza köszönhet a vintage stílus, rendeljetek világos rózsaszín macaronokat, vagy esetleg muffinokat. Együtt, egy hatalmas asztalon fantasztikusan mutatnak majd.

insp.jpg

De a vintage stílust tükrözheti egy igazán letisztult fehér torta, pasztellszín virágokkal meghintve. Mint tudjátok, itt is törekedni kell a letisztult, egyszerű, de annál elegánsabb összképre

statements_639460.jpg

Egy igazi vintage torta elengedhetetlen eleme amellett, hogy fehér, a csipke és a virágok

depositphotos_74448411-stock-photo-beautiful-vintage-cake-decorate-for (1).jpg

6 emeletes torta tornyosul az igazi „vintage garden” közepén

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!